Summit extraordinar organizat de Zelenski la Kiev: în timp ‘greii’ UE merg personal, Ilie Bolojan participă Online

„Suntem astăzi la Kiev, pentru că Ucraina este Europa”, a spus von der Leyen la X.  „În această luptă pentru supraviețuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este destinul Europei”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Trei ani de rezistență. Trei ani de recunoștință. Trei ani de eroism absolut al ucrainenilor. Sunt mândru de Ucraina! Mulțumesc tuturor celor care o apără și o susțin. Toți cei care lucrează pentru Ucraina. Și să fie veșnică memoria tuturor celor care și-au dat viața pentru statul și poporul nostru”, a transmis liderul de la Kiev.

Agenda președintelui Ilie Bolojan cuprinde următorul eveniment pentru ziua de 24 februarie:

„11:00. Participare, în regim de videoconferință, la Summitul „Defence and Security Strategy of Unity. Action Plan”, organizat de Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, la Kiev”, transmite Administrația Prezidențială.

„Pe măsură ce numărăm 3 ani de la invazia la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, România își reafirmă angajamentul deplin față de libertatea, suveranitatea și independența Ucrainei. Trebuie să ne păstrăm Ucraina puternică până când se poate ajunge la o pace dreaptă și de durată”, a spus Ilie Bolojan, pe X.

Cine mai participă?

Este de așteptat să ajungă la Kiev și premierul spaniol, Pedro Sanchez, dar și premierii din Danemarca, Suedia sau Canada.

Ilie Bolojan nu e singurul care participă în format Online. Tot Online ar urma să participe președinții din Cehia, Franța, Polonia, Republica Moldova, dar și premierii din Austria, Croația, Irlanda, Grecia, Belgia, Slovenia, Germania, Olanda, Malta și Marea Britanie.

Ce urmează?

Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer, care se vor deplasa luni, respectiv joi, în Statele Unite pentru a opri războiul din Ucraina, alături de președintele Donald Trump.

Un summit special urmează să fie organizat în 6 martie.

De asemenea, miniștrii Apărării din 13 țări europene vor participa, tot luni, la o reuniune prin videoconferință pentru a defini un răspuns coordonat la negocierile ruso-americane privind încheierea războiului din Ucraina și pentru consolidarea securității Europei, a anunțat, duminică, ministerul francez al apărării, relatează AFP, citată de Agerpres.

Reuniunea, care va avea loc luni după-amiază, la inițiativa Estoniei și a Franței, îi va reuni și pe miniștrii apărării din Lituania, Letonia, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Țările de Jos, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie, potrivit sursei.

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, se va afla, cu această ocazie, la Tallinn, alături de omologul său eston, Hanno Pevkur, după ce va participa la evenimentele care marchează Ziua Națională a Estoniei.

Franța are aproximativ 350 de militari staționați în Estonia, ca parte a unui batalion multinațional NATO.

Această reuniune face parte din eforturile diplomatice declanșate de anunțul administrației Trump privind negocieri bilaterale între SUA și Rusia pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Săptămâna trecută, mai mulți șefi de guvern europeni au fost invitați la Paris de către președintele Emmanuel Macron pentru a încerca să definească un răspuns comun la inițiativa administrației Trump.

Ei au convenit asupra necesității unui „acord de pace durabil bazat pe garanții de securitate” pentru Ucraina și „disponibilitatea” lor de a-și „spori investițiile” în apărare, potrivit unui rezumat al reuniunii obținut din surse parlamentare.

Mai multe țări membre și-au exprimat, însă, rezerve cu privire la trimiterea de trupe europene în Ucraina, în eventualitatea unui acord care va pune capăt ostilităților.

Reuters: Liderii G7 urmează să discute luni despre Ucraina cu Mark Rutte, şefii UE, precum şi cu liderii României şi Poloniei

Liderii G7, grupul celor şapte democraţii puternic industrializate, intenţionează să organizeze luni o convorbire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, cu şefii Uniunii Europene şi cu liderii României şi Poloniei pentru a discuta despre războiul din Ucraina, relatează Reuters, conform News.ro.

În acest context, prim-ministrul canadian Justin Trudeau şi preşedintele american Donald Trump au vorbit la telefon sâmbătă, discutând despre războiul din Ucraina şi eforturile de combatere a comerţului ilegal cu fentanil, a anunţat biroul lui Trudeau.

„Liderii au spus că amândoi aşteaptă cu nerăbdare convorbirea de luni”, a afirmat Casa Albă într-o declaraţie.

Atât Trump, cât şi Trudeau şi-au exprimat dorinţa de a vedea încheierea războiului de trei ani din Ucraina, precizează comunicatul Casei Albe.

Din G7 fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.

‘Musca’, criminalul francez Mohamed Amra, venise în România ca să-și facă operații estetice și să nu mai fie recunoscut (presa)

Trei ani de război – Cum s-a transformat Volodimir Zelenski din actor în lider