Suntem în pierdere? Florin Barbu: Agricultura a pierdut 2,5 miliarde de euro în 2024 și a fost despăgubită cu 2 miliarde

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat pentru Agerpres că statul a acordat sprijin financiar considerabil pentru a ajuta fermierii să depășească această criză. „Statul a plătit peste două miliarde de euro. Numai pe despăgubiri, bani direcți către fermieri, s-a acordat un miliard de euro în plus față de oricare alt an din România”, a explicat oficialul.

Florin Barbu anunță despăgubiri record de 2 miliarde de euro pentru fermierii afectați de pierderile de 2,5 miliarde de euro din agricultură. Guvernul a intervenit pentru a sprijini sectorul agricol cu ajutoare semnificative: 400 de milioane de euro pentru secetă, 330 de milioane de euro în cadrul programului dedicat Ucrainei și 100 de milioane de euro sub formă de accize. De asemenea, sprijinul acordat sectorului zootehnic, inclusiv pentru creșterea porcilor, păsărilor și vacilor de carne, a ajuns la 150 de milioane de euro. „Nu s-au mai acordat niciodată plăți directe de un miliard de euro pentru fermieri într-un singur an”, a subliniat ministrul.

După o perioadă de secetă severă, prognozele pentru 2025 sunt optimiste. Florin Barbu este de părere că „a venit ciclul bun pentru România”, evidențiind precipitațiile din ultimele luni care au refăcut rezerva de apă din sol.

Deși existau îngrijorări legate de o posibilă perioadă de secetă, stratul de zăpadă acumulat în zonele critice a contribuit la corectarea deficitului de umiditate. „În noiembrie și decembrie, unele regiuni au înregistrat precipitații de până la 300 de litri pe metru pătrat”, a afirmat oficialul MADR.

Pentru anul agricol 2024/2025, suprafața totală estimată pentru culturi este de 7 milioane de hectare, dintre care 3,8 milioane de hectare au fost deja însămânțate cu grâu, orz, rapiță și orzoaică, iar alte 3 milioane de hectare vor fi cultivate cu porumb și floarea-soarelui în primăvară. „Fermierii români au reușit să crească suprafața cultivată cu 50.000 de hectare. Acest lucru arată o tendință pozitivă în sector”, a afirmat Florin Barbu.

Deșertificarea reprezintă o problemă majoră pentru agricultura românească, în special în sudul țării, unde aproximativ 300.000 – 400.000 de hectare sunt afectate. Totuși, 90% dintre sistemele de irigații din aceste zone au fost deja reabilitate, oferind astfel o șansă suplimentară agricultorilor. „Avem fonduri pentru perdele forestiere și pentru plantarea a 47.000 de hectare de pădure, finanțate integral prin PNRR”, a mai transmis ministrul Agriculturii.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Procurorii lui Kovesi au descins la cel mai mare spital din Cehia: zeci de persoane arestate; fraudă de 160 de milioane de euro

Drama lui Moise Kean a impresionat pe toată lumea. Cum se simte jucătorul Fiorentinei după ce s-a prăbușit pe teren