Eduard Hellvig este unul dintre cei vehiculați, mai ales după revenirea în PNL. Discursul susținut de acesta, în octombrie 2022, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a fost considerat de mulți analiști ca fiind unul de prezidențiabil, propunând viziunea unui program de țară, care să exploateze mai bine statutul internațional al României și să folosească resursele de oportunitate geopolitică ale țării. Mai mult, acesta a menționat și necesitatea unei abordări mai aproape de un „patriotism luminat”. Caracterizat de echilibru și capacitate de negociere cu partidele, pare singurul care a constatat încheierea unei epoci a tranziției și nevoia de adaptare la noile realități.
Mugur Isărescu poate fi, ca și în alte cazuri, soluția „de avarie”, de data asta pentru Cotroceni. Liderii politici pot miza pe discursul tehnic și serios al acestuia, pe imaginea de specialist al problemelor economice, care probabil vor lovi în anul următor țara. Nu în ultimul rând, se bucură de respectul majorității partidelor, putând negocia și explica necesitatea diverselor măsuri și soluții fiscal-bugetare mai dure. Avantajul acestei variante ține nu doar de tipologia candidatului, ci și de independența sa politică, mai ales că e puțin probabil ca vreunul dintre liderii prefiguratei coaliții să poată fi acceptat de către ceilalți parteneri.
Ilie Bolojan este o altă speranță a liberalilor, mai ales că declarații pozitive la adresa sa au făcut, în campanie, și Marcel Ciolacu, și Elena Lasconi. Singurul reticent a fost liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că pozițiile de premier și președinte sunt total diferite, iar o personalitate „neutră”, precum Teodor Paleologu sau Daniel David (rectorul UBB) ar fi mai aproape de „profilul” dorit și așteptat.
Nicușor Dan a fost varianta aruncată în spațiul public de către lideri ai USR, la inițiativa unor asociații afiliate sau simpatizante ale formațiunii. Totuși, de la cele 350.000 de voturi obținute în Capitală, și până la cele cel puțin 5 milioane care sunt necesare victoriei este cale lungă. În plus, este neverosimil ca PSD și PNL să accepte susținerea primarului general și asta este cea mai mare problemă în Cazul lui. Ar putea fi însă candidatul USR și a altor forțe politice și să primească sprijinul social-democraților și al liberalilor în Turul II în cazul în care se califică… și după cum s-a văzut această posibilitate chiar există.
Ceea ce pare destul de sigur este că, dacă PSD va propune premierul, partidul nu va insista pe desemnarea unui candidat propriu comun. Totuși, votul de la prezidențialele anulate și de la parlamentare indică o șansă reală ca finala din primăvară să opună tot un euro-atlantist și un euro-sceptic, ceea ce înseamnă că decizia celei mai bune formule comune va trebui să se bazeze și pe cercetări sociologice amănunțite, mai ales cu referire la o tipologie agreată de majoritatea românilor. Nu în ultimul rând, sursele noastre susțin că alegerea unui nume va depinde covârșitor de existența unui acord pentru formarea guvernului. Dacă acesta nu va fi reușit, nu este exclusă susținerea lui Nicușor Dan sau a Elenei Lasconi de către USR, iar PSD-PNL-UDMR să propună unul dintre numele amintite (Hellvig, Bolojan sau Isărescu).