Tablouri vivante pe scena Muzeului Naţional de Artă Timişoara/ „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

Muzeul Naţional de Artă Timişoara organizează, în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2024, spectacolul intitulat „Caravaggio – pictorul luminii”, ce va avea loc în Sala Baroc, în contextul expoziţiei „Luminile lui Caravaggio.

”Începutul modernităţii în pictura europeană în colecţia lui Roberto Longhi”. Reprezentaţia, bazată pe tehnica tableaux vivants, aduce în prim-plan unele dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Caravaggio şi artiştilor din cercul său. Evenimentul, realizat în colaborare cu Lùmina Spettacolo In Luce, prezintă publicului un format de spectacol live care îmbină scenografia, cercetarea istorică, muzica, artele spectacolului şi jocurile de lumini. Prin intermediul limbajului corporal, muzicii şi performanţei teatrale, actorii vor recrea compoziţii inspirate din lucrările lui Caravaggio şi artiştilor din aria sa de influenţă, oferind publicului un parcurs printre „pânzele” care au făcut celebră arta europeană în secolul al XVII-lea”, se precizează într-un comunicat de presă de vineri al Muzeului Naţional de Artă din Timişoara.

 
Potrivit surei citate, spectacolul „Caravaggio – pictorul luminii” va fi prezentat sub forma unui parcurs muzeal, adaptat specificului spaţiului Muzeului Naţional de Artă Timişoara, punând în valoare patrimoniul cultural şi artistic al locaţiei. 

 
Programul spectacolelor este următorul:
Miercuri, 27 noiembrie: 15:00 şi 17:00
Joi, 28 noiembrie: 15:00 şi 17:00
Vineri, 29 noiembrie: 11:00 şi 13:00
Sâmbătă, 30 noiembrie: 11:00, 13:00 şi 17:00
Duminică, 1 decembrie: 11:00, 13:00 şi 17:00. 
 
Durata fiecărei reprezentaţii este de 45 de minute.
 
Accesul la spectacole se face pe baza biletului de acces muzeu, acestea putând fi achiziţionate fie de la casieria muzeului, fie de pe site-ul Muzeului Naţional de Artă Timişoara: https://mnart.museum/. 
 
O nouă expoziţie – eveniment, „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernităţii în pictura europeană, capodopere din colecţia Roberto Longhi” a fost deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, după ce în anul 2023, anul Capitalei Europene a Culturii, Timişoara a găzduit două expoziţii excepţionale, una dedicată lui Victor Brauner, apoi alta dedicată lui Constantin Brâncuşi. În premieră, în România, va fi expusă una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, ‘Băiat muşcat de şopârlă’.
 
Expoziţia „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernităţii în pictura europeană, capodopere din colecţia Roberto Longhi” va fi deschisă publicului până la 28 februarie 2025 şi este o co-producţie semnată de MNArT în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze şi Civita Mostre e Musei din Roma, finanţată de Consiliul Judeţean Timiş şi desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România şi Italia. 
 
Acest eveniment, dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio şi artiştilor din cercul său, cuprinde 43 de opere aduse de la Florenţa. 
 
Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Muzeului Naţional de Artă Timişoara https://mnart.museum/ şi de pe platforma https://expozitia-luminile-lui-caravaggio.booktes.com.
 
Expoziţia va fi deschisă după următorul program: 
 
Miercuri – duminică: 10:00 – 18:00
Luni şi marţi, precum şi zilele de 25–26 decembrie 2024 şi 1 ianuarie 2025: închis

Artistul italian care a creat banana lipită cu bandă adezivă de perete spune că instalaţia sa este o „provocare” privind valoarea artei

Titus Corlățean, alături de echipa PSD la târgul săptămânal din Corbii Mari