Ministerul Taiwanez al Apărării anunţă vineri că a detectat şase baloane chinezeşti în jurul Taiwanului, o insulă pe care Beijingul o consideră drept o parte a teritoriului chinez, relatează AFP.
Cele şase baloane au fost descoperite în ultimele 24 de ore, până la vineri la ora locală 6.00 (0.00, ora României), potrivit ministerului taiwanez.
În afară de baloane, nouă avioane militare, şase nave de război şi două ”nave oficiale” chinezeşti au fost detectate de insulă în aceeaşi perioadă.
Beijingul consideră insula, care are propria guvernare din 1949, drept o parte a teritoriului chinez şi nu a renunţat niciodată să folosească forţa pentru a prelua controlul asupra acesteia.
În ultimii ani, China şi-a crescut presiunile militare şi a desfăşurat aproape zilnic avioane de luptă şi nave de război în jurul insulei.
Baloane chinezeşti sunt reperate cu regularitate în apropiere de Taiwan, însă numărul acestora detectat vineri este unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată.
Autorităţile locale acuză de mult timp Beijingul de acţiuni în ”zona gri” – un concept în relaţiile internaţionale care desemnează tactici ostile, inclusiv trimiterea unor baloane, care nu merg până la o declaraţie de război.
Baloanele provenind din China au devenit un subiect politic la începutul lui 2023, când Statele Unite au doborât ceea ce au prezentat a fi un balon de spionaj după ce acesta a survolat teritoriul american.
Aeronava – care conţinea numeroase aparate electronice – a zburat deasupra unor baze militare, alimentând temeri cu privire la faptul că Beijingul culegea informaţii.
Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii chineze şi şi-a crecut cheltuielile militare în ultimii ani cu scopul de a-şi consolida capacităţile militare.
El dispune de o industrie a apărării, însă depinde puternic de vânzări de armament ale Washingtonului, cel mai mare furnizor de armament şi de muniţie al său.
Relaţiile beijingului cu Taipeiul sunt execrabile din 2016, când se instala la putere preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, iar apoi Lai Ching-te, în 2024.
China îi acuză cu regularitate de faptul că vor să adâncească despărţirea culturală între insulă şi continent.