Țara în care PIB-ul a explodat în 2024 – Care este secretul

Cel mai nou producător de petrol din America Latină a devenit şi cel de-al cincilea exportator de ţiţei din regiune, după Brazilia, Mexic, Venezuela şi Columbia, fiind considerat unul dintre principalii contributori la creşterea livrărilor mondiale de petrol.

Producţia de petrol a Guyanei atins o medie de 616.000 de barili/zi în 2024, de la o medie de 391.000 de barili pe zi în 2023, în condiţiile în care un consorţiu condus de grupul american Exxon Mobil, care controlează toată producţia de petrol a ţării, a continuat să extindă operaţiunile şi a finalizat o importantă modernizare a facilităţilor sale offshore.

„Economia Guyanei continuă să înregistreze performanţe excepţional de bune”, a declarat ministrul de Finanţe, Ashni Singh, cu ocazia prezentării bugetului pe 2025. Potrivit acestuia, anul trecut sectorul petrolier a înregistrat un avans de 57,7%, în timp ce sectorul non-petrolier a crescut cu 13,1%.

Cu toate acestea, creşterea economică este aşteptată să încetinească în 2025, când ar urma să fie înregistrat un avans de 10,6%, datorat în principal sectorului non-petrolier, pentru prima dată în ultimii ani. Expansiunea sectorului petrolier este aşteptată să încetinească până la 9,5%, din cauza scăderii preţurilor la petrol.

Veniturile din petrol ale Guyanei au crescut până la 2,57 miliarde de dolari în 2024, sumă care include vânzările de ţiţei ale guvernului, precum şi redevenţele în valoare de 348 de milioane de dolari primite de la Exxon, comparativ cu cele de 1,62 miliarde de dolari în 2023, inclusiv redevenţe în valoare de 218,1 de milioane de dolari.

Cu numai circa 800.000 de locuitori, Guyana a dobândit o importanţă crescută odată cu descoperirea unor zăcăminte importante, care o clasează pe primul loc în lume în privinţa rezervelor de petrol per capita. Regiunea petrolieră Esequibo este, însă, disputată în prezent cu Venezuela vecină.

Essequibo, numit uneori şi Guayana Esequiba, este un teritoriu de 160.000 de kilometri pătraţi, aflat sub administraţia Guyanei (125.000 de locuitori din 800.000 de guyanezi, în 2012) şi unde se vorbeşte engleza. Conţine zăcăminte de petrol şi minerale şi bazine hidrografice bogate.

Guyana, o fostă colonie britanică, susţine că frontiera dintre cele două ţări a fost stabilită în anul 1899 de o instanţă de arbitraj, dar pentru Venezuela, fluviul Essequibo este graniţa naturală dintre cele două ţări, aşa cum a fost în 1777.

Această dispută a fost reaprinsă în 2015, când compania de petrol şi gaze ExxonMobil a descoperit zăcăminte de petrol.

Guyana a lansat în 2018 o procedură, care este încă în desfăşurare, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) pentru a confirma frontierele actuale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Herbert Kickl promite revoluție în politica de azil: „Zero toleranță” pentru migranți în viziunea sa ca viitor cancelar

Bournemouth umilește Newcastle pe teren propriu: Victorie răsunătoare cu 4-1 în Premier League