TAROM, Compania Națională de Transporturi Aeriene Române, anunță înființarea TAROM Tehnic, o nouă entitate dedicată furnizării de servicii de întreținere și reparații pentru aeronave civile, cu specializare pe modelele Boeing, Airbus și ATR.
Noua companie, deținută integral de C.N. TAROM S.A., va continua tradiția și expertiza echipelor tehnice ale fostei Direcții Tehnice TAROM. Prin această transformare strategică, TAROM răspunde nevoii de modernizare și eficientizare a operațiunilor, dar și cererii unei piețe extinse de clienți, incluzând companii aeriene internaționale și operatori de transport cargo.
Această inițiativă face parte din planul de restructurare a TAROM, esențial pentru respectarea condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat. Astfel, TAROM Tehnic începe activitatea cu un obiectiv clar: să devină un jucător de referință în industria regională de servicii de întreținere și reparații aeronave.
Transformarea TAROM prin implementarea planului de restructurare agreat cu CE a condus la îmbunătățirea rezultatelor financiare ale companiei în 2024. Astfel, după ce a înregistrat pierderi anuale semnificative în ultimii 8 ani, compania a redus pierderile la mai puțin de o treime în 2023, iar pentru anul 2024 estimează revenirea la rezultate pozitive.
Pe 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR, destinat TAROM. Măsura respectă normele UE și vine în completarea unui plan amplu de modernizare a flotei, reducere a costurilor și optimizare operațională.
Impactul pandemiei COVID-19 a accelerat nevoia de susținere a industriei aviatice. În acest context, alte companii europene precum Lufthansa și LOT au beneficiat de sprijin similar, în aceleași condiții și măsuri impuse de restructurare, demonstrând importanța intervenției statului pentru menținerea viabilității companiilor aeriene.
Înființarea TAROM Tehnic este o nouă etapă în dezvoltarea strategică a companiei, fiind una dintre măsurile de redresare incluse în planul de restructurare care a stat la baza aprobării ajutorului de stat. Din estimările managementului Tarom, aceasta va aduce o contribuție suplimentară la eficientizarea companiei. Noua companie va genera venituri de până la 10 milioane EUR în primul an de operare și o creștere prognozată la 30-35 milioane EUR în următorii 3-5 ani. Noua companie va adresa un segment foarte dinamic al pieței de aviație din Europa, respectiv segmentul întreținerii de aeronave comerciale și Cargo, certificările și competențele multi marcă (Boeing, Airbus și ATR) reprezentând un avantaj în raport cu principalii competitori din segment.
„Înființarea TAROM Tehnic reprezintă un pas strategic esențial în procesul de modernizare și eficientizare a operațiunilor companiei noastre. Această nouă entitate nu doar că valorifică expertiza tehnică acumulată de-a lungul anilor, dar ne și deschide uși către piețe noi, oferind servicii competitive pe plan internațional. Este o oportunitate de a demonstra că TAROM poate fi un lider regional în domeniul întreținerii aeronavelor, contribuind astfel la dezvoltarea aviației civile din România”, a declarat Costin Iordache, Director General TAROM.
Angajații aferenți diviziei tehnice actuale a TAROM vor fi integrați în noua companie, menținând același tip de contracte și condiții de muncă. TAROM Tehnic va funcționa sub o organigramă adaptată, menținând un flux operațional coerent și eficient.
Astfel, un un număr de aproximativ 300 angajațialocați activităților din cadrul Direcției Tehnice vor fi transferați către noua societate, Tarom Tehnic. Transferul se va realiza cu respectarea prevederilor legii privind protecția drepturilor salariaților în cazul transferului de întręprinderi și ale Codului Muncii, iar toate drepturile și obligațiile aferente contractelor individuale de muncă vor fi transferate automat. Conform prevederilor legale referitoare la divizare, angajații vor fi preluați cu aceleași drepturi și condiții, fără a exista modificări ale contractelor lor.
Totodată, vor fi înființate noi poziții în cadrul societății, pentru facilitarea dezvoltării competitive a companiei, creându-se astfel noi locuri de muncă. Performanța tuturor angajaților Tarom Tehnic va fi evaluată pe baza unui sistem de management al performanței similar cu cel implementat în cadrul companiilor etalon din industrie, precum Lufthansa Technic sau altele.
În ceea ce privește stabilitatea și continuitatea activităților, Tarom Tehnic va încheia un contract de mentenanță și reparații cu TAROM, care să asigure serviciile tehnice pentru întreaga flotă.
”Pentru a asigura o tranziție eficientă, managementul companiei Tarom Tehnic va fi partajat astfel încât să asigurăm o gestionare administrativă eficientă. De asemenea, noua companie va dispune de un capital inițial care să susțină operațiunile pentru prima perioadă de activitate, consolidând baza financiară pentru o tranziție lină și eficientă”, a adăugat Costin Iordache, Director General TAROM.
Eficientizarea operațiunilor este un obiectiv cheie al TAROM Tehnic, vizând modernizarea proceselor de întreținere și reparații, precum și reducerea timpului de inactivitate a aeronavelor prin utilizarea tehnologiilor avansate. Acest lucru permite o mai mare flexibilitate operațională și o creștere a calității serviciilor oferite.
Diversificarea portofoliului de clienți reprezintă un alt pilon strategic, prin extinderea serviciilor către companii aeriene internaționale, inclusiv operatori de tip low-cost, linie și cargo. Acest demers își propune să atragă clienți noi și să maximizeze utilizarea capacităților disponibile. Ca prim pas strategic, noua companie își propune să abordeze toate companiile care operează zboruri pe aeroportul Otopeni în vederea încheierii unor contracte de întreținere ce vizează operațiuni de întreținere linie și în hangar, beneficiind de poziționarea únică a hangarului în incinta aeroportului Otopeni.
Creșterea capacităților de întreținere va fi asigurată prin modernizarea și extinderea hangarului și a facilităților curente, care să permită gestionarea unui număr mai mare de aeronave în același timp. Acest lucru va duce la reducerea timpului de așteptare și la crearea de oportunități pentru noi contracte, contribuind astfel la dezvoltarea economică a Aeroportului Internațional Henri Coandă
Parteneriatele strategice vor juca un rol esențial, prin colaborări cu lideri din industria aviatică. Aceste parteneriate vor permite companiei să ofere o gamă completă de servicii, crescând competitivitatea și vizibilitatea TAROM Tehnic pe piața internațională, dar și atragerea unor potentiali parteneri strategici și investitori financiari ca etapă viitoare în dezvoltarea companiei.
Serviciile de instruire și certificare sunt parte integrantă a strategiei de dezvoltare. Programele oferite vor fi conforme cu reglementările EASA și vor contribui la dezvoltarea competențelor tehnice ale personalului, consolidând astfel poziția companiei ca furnizor de servicii complete în domeniul întreținerii aeronavelor de tip Boeing, Airbus si ATR.
Cu o viziune pe termen lung, TAROM Tehnic își propune să devină un centru de excelență în servicii tehnice pentru aeronave, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem educațional și industrial care să sprijine creșterea competențelor tehnice și consolidarea poziției României în aviația regională.
Totodată, TAROM își propune să continue procesul de restructurare prin reînnoirea flotei, optimizarea comercială (venituri auxiliare), eficiență operațională și optimizarea costurilor.
TAROM este o companie aeriană românească înființată ca societate de stat în 1954. Aceasta a fost reorganizată conform OG din 1997 și constituită ca societate pe acțiuni în baza Legii nr. 136/1998, devenind compania națională de transport aerian a României. Statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor („Ministerul Transporturilor”), deține direct 97,25% din acțiuni. Restul acționarilor minoritari sunt două companii publice: Compania Națională Aeroporturi București („CNAB”) cu 1,44% și Romatsa RA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) cu 1,23%, precum și un acționar privat, Fondul de Investiții Muntenia, care deține 0,08% din acțiuni.