Tehnologie inovatoare pentru realizarea coroanei dentare

Piața stomatologică din România se aliniază ultimelor tendințe internaționale și importă aparatură și tehnologie de ultimă generație, demnă, aproape, de filmele Star Trek.

Câți dintre noi nu am fost în situația de a ne reface dantura printr o coroana dentara, cel puțin a unui dinte? Și amintirile legate de perioada lungă de tratament, disconfortul, de ratarea, uneori, a luării unui mulaj perfect rămân multă vreme adânc întipărite în memoria noastră.

Iată că, încet încet, medicii stomatologi români aduc în clinicile lor ultimele descoperiri în domeniu pe care le folosesc pentru a crește confortul și a oferi pacienților servicii de calitate. Clinica CityDent din București a optat, pentru o tehnologie inovatoare, un scanner intra-oral folosit pentru amprentări digitale.

Dr. Rodica Ghionea, unul dintre medicii echipei stomatologice a clinicii CityDent a răspuns câtorva întrebări ale redactorului nostru.

Rep.: Ce face acest scanner? Pare rupt din filmele scince fiction.

Rodica Ghionea: Folosim scannerul în vederea realizării lucrărilor protetice, cum ar fi punți, coroane, inlay, onlay….

Rep.: Inlay…onlay….

Rodica Ghionea: Când un dinte este prea distrus la nivelul coroanei pentru a putea susține o obturație, o „plombă”, dar nu suficient de distrus pentru a se indica o coroană dentară, suntem într-o situație de mijloc. Adică, pe de o parte, coroana dentară ar necesita slefuirea dintelui, proces care duce la pierderea unor cantități importante din structura dentara a acestuia, iar pe de altă parte, distrucția coronară este prea avansată pentru ca dintele să poată susține o plombă. Și atunci, apelăm la această procedură. 

Folosim Inlay-ul și onlay-ul dentar în locul obturațiilor tradiționale, pentru a reconstitui dinții afectați de procese carioase sau alte defecte structurale.

Rep.: Cum funcționează scannerul? Prezintă vreun pericol pentru pacient?

Dr. Rodica Ghionea: Nici vorbă! Scannerul pentru amprentarea digitală este folosit numai de către medicul dentist și numai în cabinetul stomatologic.

Cu ajutorul acestui scanner se elimină disconfortul pe care îl simte  pacientul în cazul  amprentarii cu material clasic.

Amprenta digitală se realizează în timp real și este un procedeu deloc dureros. Rezultatul scanării este un model virtual, fidel dintelui fizic. Acesta se transferă în software-ul CAD, fiind un real ajutor pentru medicul dentist și tehnicianul dentar în identificarea marginilor preparațiilor.

Rep.: Ce avantaje are acest scanner? Sau doar este utilizat pentru noutatea lui?

Dr. Rodica Ghionea: Sigur că are avantaje! Și în domeniul stomatologic ne dorim să aducem noutăți care să ne ușureze viața. Pentru noi, cel mai important este confortul și mulțumirea pacienților noștri. Ne dorim ca ei să aibă numai zâmbete frumoase, și o dantură sănătoasă. De aceea investim mereu în aparatură și tehnologie modernă, de ultimă generație, învățăm proceduri noi, pentru că ne pasă de pacienții noștri și vrem să le oferim servicii de cea mai bună calitate.

Scannerul digital oferă precizie în amprentare, este ușor de folosit pentru medic și confortabil pentru pacient și poate scana inclusiv lucrări pe implanturi. Procesează foarte repede informațiile, acestea apărând imediat pe ecranul monitorului. Apoi,  față de o amprentare clasică, reduce stresul pentru pacient, și  numărul vizitelor la cabinet, în cazul lucrărilor mai mari se fac mai puține probe, coroana putând fi gata, în unele cazuri, chiar și într-o oră.

Rep.: Este complicat de lucrat cu un astfel de aparat?

Dr. Rodica Ghionea: Scannerul este, de fapt,  o tehnologie de ultimă generație, pe care nu toate clinicile dentare o au. Pentru a o utiliza este nevoie de o specializare suplimentară, astfel că, numai medicul este cel care poate lucra cu acest aparat, devenind și medic și tehnician. Gândiți-vă, cu această tehnologie,  pacientul poate avea până la trei coroane într-o oră.

Clinica CityDent oferă pacienților servicii de ultimă generație în ceea ce privește posibilitatea de a primi coroane dentare estetice, într-un timp foarte scurt, fără durere. Întregul proces de lucru durează 1-2 ore, în funcție de complexitatea cazului.

Scanner-ul intraoral 3Shape TRIOSityDent înlocuieste amprenta tradițională cu clasicele materiale care produc disconfort pacientului în timpul amprentării dinților. Acest scanner prezintă o cameră specială, cu ajutorul căreia forma dinților pacientului este înregistrată și trimisă către un calculator, care va realiza design-ul viitoarei coroane.

Software-ul CAD de la ExoCAD ajută medicul în realizarea coroanei și pune la dispoziția acestuia toate uneltele necesare pentru a individualiza coroana în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

Sursa foto: City Dent

Superliga: Petrolul a remizat cu Farul, scor 1-1

Intrarea PSD la guvernare – o nouă direcție pentru România