Telefoanele mobile ar putea declanșa o nouă pandemie devastatoare. Cum e posibil acest lucru

Chiar dacă sunt unele dintre cele mai folosite dispozitive din lume, puțini oameni știu la ce risc se expun când nu folosesc corespunzător telefoanele. Mulți dintre utilizatori nu știu exact cât de multe bacterii se află pe sau în interilorul acestora.

content-image

„În medie, am descoperit între 120 și 200 de microbi pe fiecare telefon,” a declarat Lotti Tajouri, profesoară de genetică moleculară din cadrul Universității Bond, Australia. „E.coli a fost descoperit în aproximativ o treime din telefoanele mobile.”

Deși E.coli poate fi periculos, nu e chiar „calul troian” care poate fi ascuns în smartphone-ul tău, susțin experții. Într-un studiu realizat de Tajouri și echipa sa, au fost descoperite pe suprafața telefoanelor „superbacterii” rezistente la antibiotice și o bacterie care cauzează boli la nivelul recoltelor.

Studiul a fost publicat în jurnalul Infection, Disease and Health. A analizat 20 de telefoane mobile care aparțineau participanților la conferința World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians, ce a avut loc în Sydney 2023.

În ciuda numărului redus de telefoane, experții au descoperit că erau peste 2.200 e microbi diferiți pe toate dispozitivele. Acestea sunt mai murdare decât cred cei mai mulți utilizatori, ceea ce reprezintă „calul troian” ascuns în smartphone-ul tău.

„Telefoanele mobile sunt precum hotelurile de 5 stele pentru tot felu de microbi. Ciuperci, bacterii și virusuri,” a declarat Tajouri. „Populăm constant suprafața telefoanelor noastre cu propriile bacterii. De la secrețiile de salivă la organismele din fecale când folosim telefoanele la baie. Cu depunerile de praf, alte mâini în afară de cele ale proprietarului etc.”

content-image

„Mâncăm cu telefoanele mobile, așa că hrănim microbii de pe telefoanele mobile,” a continuat Tajouri. „Așa că le dăm constant aceste „bufete gratuite” la mic dejun, prânz sau cina. Vorbim deasupra telefoanelor noastre. Cad stropi de salivă, plini și ei de microbi, care oferă condițiile optime de umezeală în care se vor dezvolta foarte bine microbii.”

În plus, acești microbi se află aproape unul de altul, pe o suprafață mică (cea a telefonului). Ceea ce poate favoriza „transferul genetic orizontal”, susține Tajouri. Așa că experții se tem de „calul troian” care poate fi ascuns pe smartphone-ul tău poate duce chiar la apariția unei noi pandemii.

„Avem nevoie de atenția OMS, CDC și altor autorități competente, precum liderii în biosecuritate, pentru a rezolva problema telefoanelor mobile. Prin montarea acestor dispozitive UVC,” a declarat Tajouri.

„Altfel, introducerea patogenilor vegetali, animali sau umani în țările noastre, fără prevenție, va fi inevitabilă,” a continuat expert. „Un studiu sistematic recent pe care l-am publicat a demonstrat că 45% dintre telefoanele din timpul pandemiei Covid aveau pe ele SARS-CoV-2.”

„Pentru a gestiona eficient această problemă, sanitizarea trebuie să fie implementată de vas/avion. Și echipajul să se asigure că procesul e realizat conform regulilor,” a continuat Tajouri.

„Neglijarea acestei probleme ar putea fi cea mai mare greșeală în prevenirea răspândirii infecțiilor. Și ar putea fi cauza pandemiilor unde telefoanele contaminate neidentificate au fost precum calul troian.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

CTP: Mircea Geoană a preluat retorica lui Vadim Tudor! Știe el că votul va fi fraudat… Fraudat pentru că voturile lui Șoșoacă se duc la Simion și nu la el

Firea:Românii continuă să fie opriţi la graniţele Europei. Un singur stat ne-a blocat. E inadmisibil că aderarea României la Schengen a fost folosită ca subiect de campanie electorală internă. A venit momentul să oprim această discriminare revoltătoare