Norvegianul Casper Ruud, numărul 6 mondial, a declarat, joi, pentru AFP că jucătorii de tenis nu primesc o parte suficientă din veniturile generate de cele patru Grand Slam-uri, cele mai importante turnee ale sezonului.
La Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, premiile în bani primite de jucători „reprezintă în medie 15% din veniturile” generate de turnee, a declarat norvegianul la Nîmes, în marja unei etape a UTS, un circuit separat de ATP care încearcă să întinerească audienţa tenisului.
„Ca jucător, nu cred că este corect”, a continuat norvegianul în vârstă de 26 de ani. „Dacă o compari cu alte sporturi majore – NFL (fotbal american), MLB (baseball), NBA (baschet) – acestea sunt mai aproape de 50%” din veniturile plătite jucătorilor”, a subliniat triplul finalist de Grand Slam.
Comentariile lui Casper Ruud au venit la o zi după ce ziarul L’Équipe a dezvăluit o scrisoare semnată de membrii top 20 şi adresată organizatorilor celor patru turnee de Mare Şlem, în care li se cere să distribuie veniturile într-un mod mai avantajos pentru jucători.
Contactată joi de AFP, o sursă din cadrul Federaţiei Franceze de Tenis (FFT) a confirmat că organizatorii au primit „o scrisoare din partea unui grup de jucători, la care am răspuns propunându-le o întâlnire directă, deschisă şi constructivă la Madrid Open (22 aprilie-4 mai), la Roland Garros (25 mai-8 iunie), sau în orice alt moment care ar putea fi potrivit”.
„În ultimii cinci ani, premiile turneului au crescut cu 25%, ajungând la 53,4 milioane de euro în 2024”, a subliniat aceeaşi sursă.
Întrebat de AFP dacă a semnat scrisoarea, Casper Ruud a răspuns că „nu poate intra în prea multe detalii. Dar există în mod clar o posibilitate ca acest lucru să se fi întâmplat”, a adăugat el.
Pentru norvegian, „într-o lume corectă”, repartizarea veniturilor între cele patru turnee de Mare Şlem şi jucători ar trebui să fie „50-50”. „Nu cred că asta se va întâmpla vreodată. Dar dacă ne putem apropia… Fiecare punct procentual poate ajuta”, a concluzionat fostul nr.2 mondial, care se consideră «extrem de privilegiat» din punct de vedere financiar (peste 23 de milioane de dolari în câştiguri din turnee de la începutul carierei sale).
„În ultimii ani, Grand Slam-urile au decis să înceapă turneul cu o zi mai devreme”, cu excepţia Wimbledon, care începe întotdeauna într-o zi de luni, a declarat Ruud.
„Majoritatea organizatorilor iau aceste decizii fără măcar să vorbească cu jucătorii sau să-i consulte. Există anumite lucruri pe care Grand Slam-urile le-au făcut care ne fac pe noi (jucătorii) să simţim că este timpul să reacţionăm, să cerem o întâlnire şi să discutăm anumite probleme”, a adăugat el.