Tensiuni maxime în Coreea de Sud: autoritățile încearcă să-l aresteze pe președintele destituit, iar întreaga țară se află într-o stare de șoc

Nu era clar dacă Serviciul de Securitate Prezidenţial (PSS), care anterior a blocat accesul anchetatorilor cu un mandat de percheziţie în biroul şi în reşedinţa oficială ale lui Yoon, va încerca să împiedice arestarea sa.

Yoon este anchetat penal pentru insurecţie după încercarea sa din 3 decembrie de a impune legea marţială, care a uimit Coreea de Sud, a patra cea mai mare economie din Asia şi una dintre cele mai vii democraţii din regiune.

O eventuală arestare ar fi prima pentru preşedintele în exerciţiu al Coreei de Sud.

Oficiali de la Biroul de Investigarea a Corupţiei pentru Oficiali de rang înalt (CIO), care conduce o echipă mixtă de anchetatori care include poliţişti şi procurori, au ajuns la porţile complexului lui Yoon la puţin timp după ora 7 a.m., potrivit martorilor Reuters.

Autovehiculele CIO nu au intrat imediat în complex, inclusiv din cauza unui autobuz care bloca accesul auto.

Unii dintre oficialii CIO au intrat apoi pe jos, printr-o poartă deschisă, trecând de autobuz, dar apoi au întâlnit pentru scurt timp un alt autobuz şi un autovehicul blindat pe drumul de acces, înainte ca acestea să fie mutate.

Odată intraţi în complex, oficialii CIO şi poliţiştii care îi însoţeau s-au confruntat cu cordoane de angajaţi ai PSS, precum şi cu trupe de militari alocate securităţii prezidenţiale, a relatat presa. Ministerul Apărării Naţionale din Coreea de Sud a afirmat că trupele se află sub controlul PSS.

Agenţia de ştiri Yonhap l-a citat pe şeful PSS afirmând că autorităţilor nu li se permite să percheziţioneze reşedinţa lui Yoon.

Avocatul lui Yoon a declarat, vineri, că punerea în executare a unui mandat de arestare invalid împotriva lui Yoon este ilegală şi că va deschide un proces, fără a oferi detalii.

Protestatarii s-au adunat, înainte de răsărit, în apropierea reşedinţei, numărul crescând la câteva sute, în timp ce presa relata că autorităţile vor încerca în curând să pună în executare mandatul de arestare aprobat maţi, după ce Yoon a ignorat citaţiile.

”Trebuie să îi oprim cu preţul vieţii”, le-a spus unul dintre protestatari celorlalţi.

Unii au scandat: ”Preşedintele Yoon Suk Yeol va fi apărat de popor” şi au cerut ca şeful CIO să fie arestat.

Actualul mandat de arestare este valabil până în 6 ianuarie şi le oferă anchetatorilor doar 48 de ore în care îl pot reţine de Yoon după ce este arestat. Anchetatorii trebuie să decidă apoi dacă solicită un mandat de detenţie sau îl eliberează.

Odată arestat, Yoon ar urma să fie dus la Centrul de Detenţie din Seul, a afirmat agenţia de ştiri Yonhap, citând CIO.

Yoon a provocat un şoc în ţară cu un anunţ seara târziu, în 3 decembrie, că va impune legea marţială pentru a depăşi blocajul politic şi a elimina ”forţele anti-statale”.

Totuşi, în decurs de câteva ore, 190 de legislatori au sfidat cordoanele de trupe şi poliţişti pentru a vota împotriva ordinului lui Yoon. La circa şase ore de la decretul iniţial, Yoon l-a abrogat.

Ulterior, el a emis o declaraţie sfidătoare în care îşi apăra decizia, afirmând că oponenţii politici sunt simpatizanţi ai Coreei de Nord şi invocând acuzaţii de influenţare a alegerilor.

Kim Yong-hyun, care a demisionat din funcţia de ministru al Apărării al lui Yoon după ce a jucat un rol important în decretul legii marţiale, a fost reţinut şi a fost pus sub acuxare, săptămâna trecută, pentru insurecţie şi abuz de putere.

Insurecţia este una dintre puţinele acuzaţii penale faţă de care un preşedinte nu are imunitate, în Coreea de Sud.

Avocaţii lui Yoon au afirmat că mandatul de arestare este ilegal şi invalid întrucât CIO nu are autoritatea de a solicita un mandat, potrivit legii sud-coreene.

Yoon a fost izolat de când a fost destituit de la putere, în 14 decembrie.

Separat de ancheta penală, dosarul privind destituirea sa se află la Curtea Constituţională pentru a decide dacă el va fi reinstalat sau îndepărtat pentru totdeauna. O a doua audiere în acest caz este programată vineri.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Dispeceratul Naţional Salvamont: Record absolut, nedorit, al intervenţiilor înregistrat în istoria Salvamont, într-o singură zi. 161 de apeluri de urgenţă; 162 de persoane salvate, peste 100 fiind transportate la spital / Recomandările salvamontiştilor

Inter Milano s-a calificat în finala Supercupei Italiei la fotbal