Teodora Brody, renumita artistă de muzică jazz, va susţine două concerte în luna noiembrie. Vineri, artista va performa alături de celebrul chitarist şi pianist, Stanley Jordan, într-una din cele mai cunoscute săli de concerte din lume, la Carnegie Hall din New York. Vocalista va urca pe scenă cu unul dintre cele mai îndrăgite proiecte muzicale ale ei -„Impromptu”, o seară unică de improvizaţie muzicală. În 30 noiembrie, ea îşi va face debutul în Marea Britanie alături de London Symphony Orchestra la LSO St Luke’s, Londra cu programul său Rhapsody.
În „Impromptu”, Teodora Brody şi Stanley Jordan invită publicul într-o călătorie profundă de explorare muzicală. Îndepărtându-se de cadrele tradiţionale, cei doi artişti îmbină jazzul, soul-ul şi peisaje sonore introspective într-un spectacol care celebrează creativitatea nefiltrată şi autenticitatea emoţională. În premieră la Carnegie Hall, cei doi artişti prezintă publicului un concert fără repetiţii şi fără setlist, în care fiecare notă este creată în momentul interpretării, promiţând o experienţă autentică şi irepetabilă.
„Brody apare ca o artistă fără nicio frică – permiţându-i propriei curiozităţi muzicale să o călăuzească, chiar dacă asta înseamnă transgresarea unor hotare tradiţionale. Vocea ei, suplă şi puternică, se simte controlată şi totodată despovărată, capabilă să converseze lejer într-o clipă şi să implore în următoarea. Fără niciun efort, ea schimbă stările de spirit şi stilurile vocale de multiple ori, de parcă doreşte să ne prezinte oportunităţile nebuneşti pe care i le permite propria voce” – Fanfare
„Geniu” este un cuvânt adeseori azvârlit fără discernământ prin cercurile muzicale, dar care i-a fost aplicat pe bună dreptate lui Stanley Jordan. – Leonard Feather, Los Angeles Times
Stanley Jordan, renumitul chitarist american, este cunoscut pentru tehnica sa inovatoare de touch-tapping, care redefineşte limitele expresivităţii la chitară. De la debutul său în 1985, Jordan a explorat şi reinventat o varietate de genuri – de la capodopere clasice şi hituri pop-rock la mix-uri de jazz inovator. Cu patru nominalizări la premiile Grammy, arta sa l-a consacrat drept unul dintre cei mai influenţi chitarişti ai generaţiei sale.
După apariţia de la Carnegie Hall, Teodora Brody va susţine un moment deosebit în Marea Britanie alături de London Symphony Orchestra, prezentând celebrul său program, Rhapsody, la LSO St Luke’s, Londra. Sub conducerea dirijorului Robert Ziegler, acest concert va oferi reinterpretări rafinate ale unor lucrări clasice de Bach, Beethoven, Bartók, Enescu şi Pachelbel, toate filtrate printr-o viziune personală ce îmbină armonios influenţele muzicii clasice şi jazz-ului. Evenimentul, organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra, marchează apropierea Zilei Naţionale a României, pe 1 decembrie.
„Teodora Brody este o interpretă vocală care împleteşte cu virtuozitate în multiple genuri jazzul, muzica populară şi muzica clasică. Ea şi-a asumat riscul de a face o mişcare evolutivă înspre viitorul muzicii. Imaginaţia şi curajul ei sunt admirabile” – Fanfare
Dirijorul Robert Ziegler este apreciat pentru abordarea sa inovatoare şi dinamică, care atrage audienţe din întreaga lume. Câştigător al premiului în cadrul Concursului Fitelberg pentru Dirijori, Ziegler a lucrat alături de orchestre renumite, precum Royal Philharmonic şi London Symphony Orchestra. Cunoscut pentru proiectele sale ce traversează diverse genuri muzicale şi pentru realizările sale în domeniul coloanelor sonore de film, Ziegler a colaborat recent cu artişti de renume precum Lang Lang, Max Richter şi Ludovico Einaudi, subliniind versatilitatea şi angajamentul său de a aduce un suflu nou muzicii clasice.
London Symphony Orchestra (LSO) a fost înfiinţată în 1904 şi a fost una dintre primele orchestre formate. De-a lungul decadelor, a câştigat o reputaţie remarcabilă pentru calitatea sa impecabilă şi repertoriile inspiraţionale, inclusiv prin programele sale educaţionale (LSO Discovery) şi eticheta sa de discuri (LSO Live). LSO este, de asemenea, cea mai înregistrată orchestră din lume, cu peste 2.700 de înregistrări, şi a obţinut multiple premii, inclusiv la Grammy, Oscaruri, Globuri de Aur, BAFTA şi BRITs, precum şi trei nominalizări la Mercury Music Prize.
Născută în România, Teodora Brody locuieşte acum în Elveţia şi şi-a început studiile în jazz clasic, ieşind în evidenţă pentru prima oară la sfârşitul anilor ’90 şi începutul anilor 2000, cântând alături de legendarul pianist de jazz Johnny Răducanu. Apreciată pentru forţa sa vocală extraordinară şi pentru viziunea sa creativă, Teodora Brody este un pionier al fuziunii dintre jazz şi doină, fiind recunoscută pe plan global pentru a fi prezentat publicului internaţional acest tip de muzică extraordinar, profund emoţionant.
Teodora Brody a apărut în mod regulat pe scenele unor prestigioase festivaluri de jazz din Europa, inclusiv Montreux, Lugano şi Marciac, iar peste Atlantic, a interpretat la US Library of Congress şi la Corcoran Gallery of Art, cât şi în cluburi legendare precum Iridium New York şi Blues Alley în Washington D.C. În anul 2004, guvernul American a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în Statele Unite ale Americii, iar în anii 2007 şi 2008, i-a
fost decernat premiul pentru „Cea mai Bună Contribuţie Internaţonală la Jazz a unui Artist Român” de către Compania Română de Radiodifuziune.