Terminalul GNL din nordul Greciei diversifică rutele de gaze către Europa

Grecia a furnizat cantități mari de gaze importate Bulgariei și mai la nord printr-un terminal de regazificare din apropierea Atenei de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Noua unitate, ancorată în portul nordic Alexandroupolis și conectată la rețeaua de gaze grecești printr-o conductă de 28 km, își propune să furnizeze gaze către opt țări, printre care Bulgaria, România, Serbia, Ungaria și Ucraina, a declarat dezvoltatorul de proiect Gastrade într-un comunicat.

Instalația, cu o capacitate de regazificare a maxim 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) de GNL anual, completează o inițiativă comună a Greciei și a acestor țări de a facilita fluxurile de gaze.

„Proiectul contribuie la securitatea energetică și la diversificarea resurselor și rutelor de aprovizionare cu energie în sud-estul și centrul Europei… făcând (Grecia) o poartă energetică pentru mai mult de nouă țări”, a spus Gastrade.

Un total de 14 companii grecești și străine au rezervat aproape toată capacitatea terminalului Alexandroupolis cel puțin până în 2030, a adăugat acesta.

Dezvoltatorul american Venture Global LNG a anunțat luna trecută un acord pe cinci ani cu Gastrade pentru regazificarea a până la 1 milion de tone metrice de GNL în Grecia, începând de anul viitor.

Gaslog și Bulgartransgaz din Bulgaria, împreună cu cel mai mare furnizor de gaze din Grecia, DEPA și operatorul de rețea de gaze DESFA, dețin o participație în terminal.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Xi Jinping îi spune lui Putin că este pregătit ”să dezvolte” relaţiile cu Rusia

Commerzbank sprijină pe deplin strategia construită pe independenţă, le spune personalului noul CEO