Royal Society i-a sugerat lui Elon Musk să ia în considerare demisia din cadrul instituţiei dacă simte că nu poate contribui la atenuarea atacurilor administraţiei Trump asupra cercetării, relatează The Guardian.
Proprietarul platformei X, care este şi CEO al Tesla şi SpaceX, a fost ales membru al prestigioasei academii naţionale de ştiinţe a Regatului Unit în anul 2018, pentru contribuţiile sale în domeniul industriei spaţiale şi al vehiculelor electrice.
Însă, în ultimul an, mai mulţi membri ai societăţii şi oameni de ştiinţă au cerut în repetate rânduri ca Royal Society să ia măsuri în legătură cu declaraţiile şi comportamentul lui Musk, susţinând că acesta a încălcat codul de conduită al instituţiei. Protestele au inclus scrisori deschise, demisii şi returnarea de premii, ca reacţie la inacţiunea aparentă a academiei.
Printre motivele scandalului se numără şi rolul lui Musk ca şef al Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală al SUA (DOGE), un organism care a redus masiv finanţarea pentru cercetare şi a fost acuzat că impune cenzura în mediul academic.
În luna martie, The Guardian a dezvăluit că Royal Society a decis că Musk nu va fi anchetat pentru presupusa încălcare a codului de conduită. Între timp, a ieşit la iveală că preşedintele ales al societăţii, Sir Paul Nurse, i-a sugerat lui Musk în luna mai să ia în considerare demisia din calitatea de membru.
Într-un e-mail trimis membrilor Royal Society, actualul preşedinte, Sir Adrian Smith, a dezvăluit că Nurse i-a scris lui Musk pe 19 martie, exprimându-şi îngrijorarea faţă de „daunele extinse” provocate de administraţia Trump asupra ştiinţei în SUA, şi l-a rugat pe Musk să „intervină şi să oprească această tragedie”.
Smith a adăugat că Musk a răspuns imediat, „subliniind angajamentul său ferm faţă de ştiinţă” şi cerând detalii concrete privind îngrijorările lui Paul Nurse.
Nurse i-a trimis apoi o nouă scrisoare pe 27 martie, sugerându-i lui Musk să consulte oamenii de ştiinţă din sectorul public din SUA, pentru a înţelege mai bine impactul acţiunilor administraţiei Trump.
„Paul nu a primit niciun răspuns la această comunicare, nici la mesajul de reamintire trimis ulterior,” a scris Sir Adrian Smith.
Pe 20 mai, Nurse a trimis o altă scrisoare în care exprima îngrijorări transmise de oameni de ştiinţă din SUA, inclusiv faptul că „unele dintre reducerile bugetare propuse păreau lipsite de sens”.
Smith a precizat: „Paul i-a sugerat în acea scrisoare – cu tristeţe – că «dacă nu simţi că poţi ajuta, poate ar trebui să te întrebi dacă vrei să rămâi membru al Royal Society, al cărei scop este promovarea şi sprijinirea ştiinţei, şi să te gândeşti dacă nu ar fi cazul să îţi dai demisia din calitatea de membru.»”
Musk nu a răspuns, însă a trimis un răspuns scurt abia când Smith şi Nurse l-au informat că textul corespondenţei va fi împărtăşit cu restul membrilor societăţii.
Un purtător de cuvânt al academiei a confirmat că Musk nu a abordat sugestia privind eventuala sa demisie, declarând:
„Elon Musk rămâne membru al Royal Society.”
În e-mailul adresat colegiului membrilor, Sir Adrian Smith a continuat:
„Ofiţerii şi consiliul societăţii au concluzionat că nu este în interesul Royal Society să declanşeze o acţiune disciplinară împotriva domnului Musk.”
El a adăugat că, în cadrul unei şedinţe anterioare a societăţii, „au fost exprimate opinii puternice şi opuse”, dar toţi au fost de acord că apărarea globală a ştiinţei este cea mai importantă activitate a instituţiei.
Nu toţi membrii au susţinut ideea de a-l sancţiona pe Musk, unii temându-se că o astfel de decizie ar putea pune sub semnul întrebării poziţia altor membri cu opinii controversate. Totuşi, un membru cu cunoştinţă directă despre mesajul lui Smith a descris poziţia societăţii drept „o laşitate teribilă”.
Un alt membru a comentat că leadershipul pare să adopte o abordare pragmatică, nu etică: „Dacă Musk chiar va lansa un nou partid politic, aşa cum se zvoneşte, urmează focuri de artificii, iar acest lucru ar putea influenţa şi decizia de a închide dosarul său din cadrul Royal Society, cel puţin pentru moment.”
Stephen Curry, profesor emerit de biologie structurală la Imperial College London – care nu este membru al Royal Society, dar a iniţiat scrisoarea deschisă anterioară – a salutat corespondenţa, dar a spus că academia ar fi trebuit să adopte o poziţie mai clară şi mai fermă.
„Nu au primit niciun semn din partea lui Elon Musk că împărtăşeşte valorile declarate ale Royal Society, aşa că ar fi trebuit să i se transmită că, în lipsa unui astfel de angajament, calitatea sa de membru va fi revocată,” a spus el.
„Din păcate, Royal Society nu şi-a respectat din nou propriul cod de conduită, care trebuie considerat acum un document lipsit de sens”, a conchis Curry.
Reprezentanţii lui Musk au fost contactaţi pentru comentarii.