The Jazz Cave Festival, unul dintre cele mai inedite festivaluri de muzică din România şi din lume, are loc între 14 şi 17 august, în judeţul Vâlcea. 21 de formaţii din Europa, Africa, America de Sud şi SUA vor susţine concerte pe trei scene, anunţă Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR).
Scenele
Scena subterană Innerland este amplasată în Salina Ocnele Mari, în decorul spectaculos şi răcoros al galeriilor săpate în sare. Scena supraterană Dreamland este amplasată într-un spaţiu urban accesibil şi plin de istorie, Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Scena Arts District este găzduită şi în acest an de Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea (str. Carol I nr. 25), parte a Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” .
Tema ediţiei a cincea este „Her Voice”, care promovează exclusiv voci feminine din jazzul românesc.
Program
Festivalul omagiază diversitatea artei sunetelor improvizatorice printr-un program complex de patru zile de recitaluri susţinute de formaţii apreciate din ţări precum: Argentina, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Elveţia, Germania, Irlanda, Libia, Olanda, Tunisia şi desigur – România. Line-up-ul divers aduce nume noi din ţară şi străinătate, precum Sarah Buechi Quintet (Elveţia), Sorvina (Germania), Yumi Ito Quartet (Elveţia), Tango Jazz Quartet (Argentina), Rain Sultanov & Hikmat Baba Zada (Azerbaidjan), David Helbock Trio (Austria) sau Sebastian Burneci Bucharest Jazz Orchestra (România), dar şi artişti îndrăgiţi care au participat la ediţiile anterioare ale Festivalului, precum Soul Serenade (România), Sorina Rotaru (România), Ana Maria Galea (România) şi mulţi alţii.
Programul începe joi, 14 august, ora 18:00, pe scena Arts District „Her Voice” – de la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea. De vineri până duminică, concertele încep pe scena Innerland din Salina Ocnele Mari, unde au loc concerte de la ora 11:00 până la ora 17:00, audiţia se mută apoi la Muzeul Judeţean de Artă Vâlcea „Aurelian Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea, de la ora 18:00, iar, de la orele 19:00 şi respectiv 17:00, pe scena Dreamland amplasată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Va exista şi un Kids Corner în Salina Ocnele Mari, unde vor putea desfăşura activităţi, în zilele de weekend, de la ora 12:00.
La scena Dreamland, artiştii îi vor include în sesiunile lor muzicale şi pe spectatorii care îşi doresc să ia parte la jam sessions.
„The Jazz Cave Festival a prins rădăcini în judeţul Vâlcea, scenele devin tot mai efervescente şi adună în jurul lor public şi artişti de pe toate meridianele lumii, într-un festival care satisface şi cele mai exigente gusturi sonore. Salina Ocnele Mari oferă o acustică rar întâlnită în lume, line-up-ul eclectic cu multiple stiluri ale jazz-ului, o diversitate de instrumente şi band-uri, gata să-i surprindă pe melomani, într-o atmosferă cu activităţi pentru întreaga familie, indiferent de vârstă. Rămânem fildei crezului nostru: să oferim participanţilor experienţe senzoriale felurile – acustice, gustative, olfactive şi chiar curative, punând România pe harta celor mai importante festivaluri internaţionale de jazz, valorificând patrimoniul cultural şi natural. Anul acesta, aducem 21 band-uri cu peste 100 artişti locali şi internaţionali cu nume mari, din peste 12 ţări, de pe 3 continente, într-un maraton jazzistic care ţine 4 zile, pe 3 scene din 2 localităţi din Subcarpaţii României”, a afirmat Sebastian Gheorghiu, manager cultural şi membru în Consiliul Director UCIMR.
Şi în acest an participarea la concerte este gratuită, doar în baza biletului de acces în salină, respectiv muzeu.
Salina Ocnele Mari
Mina turistică Ocnele Mari este situată în localitatea cu acelaşi nume, la 8 km de Râmnicu Vâlcea, într-o zonă pitorească (aproape de Valea Oltului), cu tradiţie în turism balnear (Căciulata, Olăneşti, Călimăneşti) şi turism cu caracter religios (mănăstirea Cozia). Exploatarea de sare Ocnele Mari a început încă din Neolitic, fiind continuată în Epoca Bronzului şi Epoca Fierului, după cum dovedesc uneltele descoperite în şantierele arheologice. Tot aici a fost localizată şi fortificaţia dacică Buridava. Salina Ocnele Mari oferă condiţii optime pentru relaxare, agrement şi tratament pentru întreaga familie.
Muzeul Judeţean Vâlcea „Aurelian Sacerdoţeanu” – Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea
Clădirea Muzeului de Artă din Râmnicu Vâlcea este declarată monument istoric, beneficiind de o structură arhitectonică eclectică, cu două tipuri de spaţiu, unul punând în valoare expresivitatea casei vechi a familiei Simian, construită în 1940, de arhitecţii Gheorghe Simotta (1891 – 1979) şi Nicolae Lupu, ambii de orientare neo-românească, şi un altul neutru, funcţional pentru necesităţile unei galerii de artă, construit odată cu transformarea locuinţei în muzeu. Aceasta a fost vila de reşedinţă a familiei Nae şi Tita Simian, originari din Săliştea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de încălţăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului al XX-lea. Expoziţia permanentă a Muzeului de Artă reuneşte lucrări de valoare de pictură şi de sculptură românească, aparţinând unor artişti de renume de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi secolului XX, precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza sau Theodor Pallady.
Parcul Zăvoi
Parcul Zăvoi are o vechime de peste 170 de ani şi o semnificaţie istorică deosebită. Dincolo de punctele de agrement, de bogăţia pomicolă şi floristică, aici a răsunat pentru prima dată, în anul 1848, imnul naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”. Parcul a devenit astfel un simbol al identităţii locale şi, mai ales, naţionale, fiind vizitat anual de sute de mii de localnici şi turişti.
The Jazz Cave Festival este un proiect cultural cofinanţat de Consiliul Judeţean Vâlcea şi inclus în Europe Jazz Network.