Multe dintre clip-urile lui Victor Ponta adresează chestiuni și probleme din societatea românească care nu ar avea, constituțional, nicio legătură cu funcția de președinte.
Consultantul politic Adrian Zăbavă spune că Victor Ponta a avut mereu o strategie expansivă, chiar și în campania din 2014, deși mijloacele media din acea perioadă erau mult mai puține decât în ziua de astăzi.
„Eu am în memorie campania din 2014. Lucram în fenomen și atunci. Victor Ponta, deși într-un alt moment al carierei sale, a făcut același lucru și atunci. În ciuda faptului că nu aveam aceleași rețele, lucrurile arătau diferit și așa mai departe, în ceea ce privește comunicare digitală, era extrem de expansiv.
Era peste tot, se lega de orice lucru, viza vizibilitatea cu orice preț”, afirmă consultantul pentru Ziare.com.
Adrian Zăbavă a amintit un moment în care echipa de campanie a lui Victor Ponta s-a folosit de imaginea Simonei Halep, în campania din 2014, pentru a aduna like-uri.
„Ce vreau să spun este că așa este personajul principal, și acest lucru se întâmplă cu atât mai mult astăzi când Victor Ponta e și mai mult un de toate pentru toți decât când era în 2014. Deci, acum vizează și mai mult electorate diverse, mult mai mult decât a vizat în 2014.
Practic el, astăzi, se poziționează drept, cum să zic, trumpistul sau reprezentantul trumpismului în România, are latură suveranistă, una antisistem, definit prin soroșism și oameni care au controlat sistemul în ultima perioadă.
În același timp e fostul premier care a luat cele mai bune măsuri economice și pentru antreprenori, că spune și acest lucru. În același timp este și candidatul primarilor, că spune acest lucru.
În același timp este și singurul social-democrat din cursă, pentru că Antonescu nu este. Deci are atâtea multe fațete încât comunicarea sa nu poate să nu oglindească acest lucru.”, spune acesta, potrivit sursei citate.
Adrian Zăbavă spune că strategia, cel puțin pentru moment, pare să fie evidentă, însă chiar și dacă ar pierde, la un scor bun, ar putea avea pretenția de a prelua partidul care l-a consacrat.
„Astăzi, faptul că discutăm despre Victor Ponta ca un posibil candidat care ar putea să intre în turul 2, arată că strategia este eficientă. Dacă eficiența se va concretiza, o putem vedea doar pe data de 4 mai.
Dar ce e cert este că Victor Ponta a reușit în ultima perioadă să ajungă într-un punct pe care l-a dorit și acela este să fie din nou la vârful politicii românești și sunt absolut sigur că, în ciuda unui insucces la aceste alegeri prezidențiale, dar cu un scor bun, el va încerca să preia Partidul Social-Democrat sau dacă nu, să construiască o alternativă la chestia asta.”, spune Zăbavă.
Acesta subliniază că, mai degrabă, Victor Ponta și-ar dori să preia PSD și să-l ducă în direcția în care a vrut să-l ducă și Dragnea.
„De data aceasta mi se pare că sensul este invers. Adică Ponta e în creștere, pe când Geoană era în descreștere la același moment. Adică, traiectoriile lor sunt cel puțin diferite.
Că Ponta poate din nou descreștere în contextul în care campania acum va fi și mai importantă decât cea anterioară, după părerea mea, și va conta și mai mult rezultatul final, da, e posibil. E posibil orice. E posibil ca trendul să se inverseze și Victor Ponta să se ducă spre un 10%, făcând, astfel, pe Crin Antonescu, după părerea mea, principal favorit de intra în turul 2 cu Simion.”, conchide Adrian Zăbavă.