Timiş: Marşul Eroilor, parte a manifestărilor dedicate împlinirii a 35 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara

Asociaţia Suporterilor Timişoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a XIX-a ediţie a Marşului Eroilor, marcând astfel împlinirea a 35 de ani de libertate, de la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara.

Marşul Eroilor va urma traseul tradiţional, pornind de la ora 18,30 din Piaţa Maria spre Catedrala Mitropolitană, Opera Română, Memorialul Revoluţiei şi se va încheia la Cimitirul Eroilor.

„16 decembrie este o zi dedicată memoriei, recunoştinţei şi solidarităţii, prin evenimente simbolice adresate tuturor timişorenilor. În fiecare an, în Timişoara păstrăm vie flacăra memoriei şi a recunoştinţei printr-un gest simbolic de solidaritate – Marşul Eroilor. Ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, acest eveniment organizat de suporterii Politehnicii Timişoara este mai mult decât o simplă tradiţie – este un apel pentru a nu uita sacrificiul celor care în Decembrie 1989 au avut curajul să înfrunte dictatura, deschizând calea către libertate pentru toţi. Pe 16 decembrie 2024, la ora 18,30, ne întâlnim în Piaţa Maria, locul în care Revoluţia Română a prins glas. Traseul Marşului Eroilor va cuprinde opriri simbolice la Catedrala Mitropolitană, Opera Română, Memorialul Revoluţiei şi se va încheia la Cimitirul Eroilor. Fiecare pas reprezintă un omagiu adus celor care au luptat pentru libertate şi au plătit preţul suprem pentru un viitor mai bun”, arată, joi, un comunicat al Asociaţiei Druckeria.

Potrivit organizatorilor, acest marş este deschis tuturor timişorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice, „deoarece libertatea pe care o cinstim este a fiecăruia dintre noi”.

Participanţii sunt încurajaţi să se îmbrace adecvat vremii şi să fie pregătiţi pentru aproximativ două ore de mers şi scandări.

„Împreună păstrăm spiritul Timişoarei viu. Înainte de marş, vă invităm să vizitaţi Portalul Libertăţii, o instalaţie luminoasă şi sonoră spectaculoasă realizată de studioul britanic Lucid Creates. Amplasată pe malul Begăi, lucrarea recreează sunetele Revoluţiei din Decembrie 1989, conectând trecutul şi prezentul printr-o experienţă emoţionantă. Inaugurarea va avea loc luni, ora 18,00, ca parte a programului ’35 de ani de Libertate’ „, transmite Druckeria.

În contextul manifestărilor dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, primarul Dominic Fritz a subliniat că anul acesta se împlinesc 35 de ani de când, prin curaj şi unitate, Timişoara a schimbat definitiv soarta României, deschizând drumul spre democraţie şi Europa.

„Timişoara va marca acest moment printr-o serie de evenimente care reamintesc de semnificaţiile lui Decembrie 1989, prin lentila prezentului, răspunzând temelor care produc nelinişte şi speranţă în societatea noastră. ’35 de ani de libertate’ este manifestul Timişoarei pentru vremurile dificile pe care le traversăm. Prin curaj şi unitate, în momente istorice complicate, Timişoara a luptat pentru libertate. Anul acesta, am strâns sub umbrela programului ’35 de ani de libertate’ evenimentele organizate de instituţii şi organizaţii, nu doar pentru săptămâna Revoluţiei. Întreg programul marchează o călătorie – naţională şi europeană – care a culminat cu 20 Decembrie 1989: Timişoara, oraş liber de comunism. Prin expoziţii, dezbateri, conferinţe, filme, teatru, concerte, lansare de carte, poezie, tururi ghidate marcăm toate marile momente ale istoriei recente: revolta studenţilor timişoreni din ’56, revolta de la Braşov, căderea zidului Berlinului, viaţa şi moartea lui Corneliu Coposu, Revoluţia din 1989”, arată Dominic Fritz pe site-ul Primăriei Municipiului Timişoara. AGERPRES/(AS – autor: Otilia Halunga, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Veteranul german Degenkolb îşi continuă cariera încă doi ani

Instanţa supremă ar putea pronunţa decizia privind revizuirea condamnării Elenei Udrea