Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara efectuează gratuit investigaţii de tip RMN cardiac pentru diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor inimii, o investigaţie de top în imagistica inimii, care oferă detalii despre structura şi funcţia acestui organ vital. dar şi a vaselor de sânge care îl irigă.
„Vorbim de numeroase patologii cardiace care pot fi investigate cu ajutorul acestei tehnici. RMN-ul cardiac ne oferă informaţii nu doar anatomice, morfologice, ci şi histopatologice. Ne poate caracteriza inclusiv ţesutul miocardic. După o scanare de tip RMN cardiac, putem să conturăm un diagnostic etiologic. Investigaţia este folositoare totodată pentru managementul bolilor cardiovasculare, inclusiv farmacologic, dar şi non-farmacologic. Ne poate ghida în tratamentul unei boli, dar putem să o folosim şi pentru tehnici de tip intervenţional, pentru intervenţii chirurgicale cardiace sau alte proceduri invazive”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, dr. Radu Lala, medic primar cardiolog la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara.
Imaginile obţinute cu ajutorul RMN-ul de cord permit o diagnosticare rapidă şi de înaltă precizie, întrucât oferă o acurateţe mult mai mare faţă de alte metode imagistice. Astfel, pot fi mai bine evaluate miocardul, valvele, dar şi vasele sanguine principale.
„Printre afecţiunile pentru care se recomandă efectuarea unei asemenea investigaţii se numără boala coronariană ischemică, cardiomiopatiile ischemice ori cardiomiopatiile dilatativă, hipertrofică sau de tip restrictiv. RMN-ul cardiac poate fi folosit şi pentru diagnosticul insuficienţei cardiace, a complicaţiilor infarctului miocardic, evaluarea miocarditei, pentru patologiile pericardice care pot face diferenţa faţă de un proces inflamator acut sau cronic. Totodată, poate oferi informaţii despre bolile cardiace congenitale sau valvulare, de exemplu regurgitările de tip mitral sau aortic”, explică dr. Radu Lala.
Investigaţia poate dura între 40 şi 60 de minute, în funcţie de complexitatea cazului, şi se efectuează gratuit în cadrul Laboratorului de Imagistică şi Radiologie al Spitalului „Victor Babeş”, în baza contractului cu Casa Judeţeană de Sănatate Timiş. Pacienţii au nevoie de o trimitere de la medicul cardiolog.
Consulturile de cardiologie pot fi făcute în cadrul Ambulatoriului Spitalului „Victor Babeş”, iar interpretarea rezultatului investigaţiei de tip RMN cardiac se face de către o echipă multidisciplinară. AGERPRES/(AS – autor: Otilia Halunga, editor: Anamaria Constantin, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: Spitalul Victor Babeş Timişoara