Timişoara cumpără 40 de mijloace noi de transport public cu 47 milioane de euro, bani europeni

Municipiul Timişoara va beneficia de un transport public modern, în urma unor investiţii în valoare de aproape 47 de milioane de euro, realizate prin Programul Regional Vest. Reprezentanţii ADR Vest şi cei ai Primăriei Municipiului Timişoara au semnat, miercuri, contractele de finanţare pentru trei proiecte majore, în urma cărora vor fi achiziţionate 10 tramvaie, 10 troleibuze şi 20 de autobuze electrice noi.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercui, al ADR Vest, cele trei proiecte au un obiectiv comun, respectiv asigurarea unui transport public ecologic, eficient şi atractiv, ca alternativă viabilă la utilizarea autoturismului personal.

”Primul proiect, cu o valoare totală de peste 27 de milioane de euro, dintre care aproape 20 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile, vizează achiziţia a 10 tramvaie moderne, articulate, cu podea coborâtă şi capacitate de transport de minimum 150 de persoane. Acestea vor fi dotate cu sisteme avansate de siguranţă, climatizare, informare a călătorilor şi Wi-Fi. Noile tramvaie vor înlocui vehiculele vechi şi vor completa flota oraşului modernizată în ultimii ani tot cu ajutorul fondurilor europene”, se arată în comunicat.

Timişoara are una dintre cele mai dezvoltate reţele de tramvai din România, cu peste 130 de kilometri de linii, formând opt trasee pe care se fac anual aproape 60 de milioane de călătorii.

”Cel de-al doilea proiect, cu o valoare totală de peste 5 milioane de euro, dintre care 4,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile, prevede achiziţia a 10 troleibuze electrice. Acestea vor avea podea joasă, tracţiune electrică, autonomie de minim 20 km în cazul întreruperii alimentării, şi vor fi dotate cu sisteme de e-ticketing, supraveghere video, informare vizuală şi audio, aer condiţionat şi Wi-Fi”, a mai transmis ADR Vest.

Potrivit Agenţiei, cel de-al treilea proiect, în valoare totală de de peste 14 milioane de euro, va aduce în flota locală 20 de autobuze electrice de 12 metri şi 20 de staţii de încărcare lentă.

”Noile vehicule vor înlocui 9 autobuze diesel şi vor suplimenta reţeaua cu 11 unităţi, răspunzând astfel cererii crescute pe traseele aglomerate. Autonomia estimată este de 300 km, iar dotările de confort includ prize USB, Wi-Fi, climatizare, informare digitală şi panouri LED cu senzori de lumină”, transmite ADR Vest.

Termenul estimat de implementare pentru cele trei proiecte este vara anului 2027.

 

EximAsig, companie de asigurări parte a Grupului Exim Banca Românească, va prelua societatea Asito Kapital

Ministrul Energiei reclamă un fake-news distribuit în mediul online, referitor la o pană de curent majoră în timpul alegerilor: Nu există niciun risc de blackout în România