Tone de carne și pește contaminate retrase de pe piață. Autoritățile au emis peste 160 de alerte alimentare

Potrivit DSVSA, numărul alertelor alimentare înregistrate în prima parte a anului au fost în creştere faţă de anii precedenţi.

„În perioada 01 ianuarie – 15 aprilie 2025 au fost înregistrate 162 de alerte, din care 132 de notificări în platforma AAC (Reţeaua de asistenţă şi cooperare administrativă) şi 30 de alerte în platforma RASFF (Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje), un număr crescut comparativ cu anii anteriori şi au fost identificate produse alimentare de origine animală, cu neconformităţi în cantitate totală de 27.374 kg (cu precizarea că în platforma AAC, sunt cuprinse neconformităţi ale produselor alimentare care nu pun în pericol sănătatea publică, în platforma RASFF, alertele se referă la pericole la adresa sănătăţii umane). Principalul pericol a fost reprezentat de detecţia Salmonella spp. în produse din carne, precum şi identificarea larvelor parazitului Anisakis spp. la peşte”, a transmis, pentru AGERPRES, DSVSA Buzău.

În urma controalelor desfăşurate de către inspectorii sanitar-veterinari determinate de alertele alimentare, au fost retrase de la comercializare cantităţi importante de carne, pentru care a fost luată măsura incinerării.

Totodată, autorităţile au mai descoperit neconformităţi în cazul unor produse lactate, miere, fructe şi legume.

„Pentru produsele infestate cu parazitul Anisakis ssp., s-a procedat la retragerea de pe piaţă şi ulterior dirijarea peştelui către o unitate de procesare a unei cantităţi totale de 16.573,49 kilograme în perioada 2024-2025, la o singură alertă fiind retrasă de la comercializare cantitatea de 9.400 de kilograme. Pentru produsele din carne la care s-a detectat prezenţa Salmonella spp, s-a dispus retragerea de la comercializare a cantităţii de 6.000 kilograme şi dirijarea către o unitate de incinerare. (…) În afară de cele două pericole menţionate anterior, au fost incriminate fiind surse de alerte şi depăşirea procentului de histamină la peşte, procent de grăsime mai mic decât cel declarat în produsele lactate, suspiciunea contaminării cărnii cu virusul pestei porcine africane, depăşirea limitei de Hidroximetilfurfurol la miere, prezenţa corpilor străini, depăşire limite reziduuri pesticide în fructe şi legume, prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes, deficienţe de etichetare”, mai precizează reprezentanţii DSVSA.

Specialiştii recomandă persoanelor să achiziţioneze produse alimentare din spaţii şi unităţi autorizate sanitar-veterinar, să verifice informaţiile de pe etichete, în special termenul de valabilitate şi condiţiile de comercializare.

Ministerul Apărării anunţă exerciţiu de mobilizare în judeţele Olt, Giurgiu şi Teleorman / Instituţia reiterează că sunt activităţi de rutină şi nu au legătură cu războiul din Ucraina

Real Madrid negociază transferul fundaşului Alvaro Carreras de la Benfica Lisabona