Toxicologul Raluca Darie afirmă că drogurile evoluează foarte mult: Este o provocare şi pentru noi să ţinem pasul cu cât se sintetizează substanţe noi şi să ne modificăm metodele de diagnostic, să fim mereu în pas şi să nu pierdem din aceşti pacienţi

Medicul Raluca Darie, specialist toxicolog la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a afirmat, vineri seară, că drogurile evoluează foarte mult, iar echipele medicale trebuie să facă faţă. ”Este o provocare şi pentru noi să ţinem pasul cu cât se sintetizează substanţe noi şi să ne modificăm metodele de diagnostic, să fim mereu în pas şi să nu pierdem din aceşti pacienţi”, afirmă medicul, adâugând că, de multe ori, pacienţii consumă o combinaţie de mai multe substanţe.

Întrebată, vineri, la Medika Antidrog care sunt semnele care ar trebui să îngrijoreze păriţii cu privire la un eventual consum de droguri, medicul Raluca Darie a afirmat: ”Uneori apar modificări în comportamentul copiilor, o tendinţă de izolare socială sau schimbarea bruscă a anturajului, uneori renunţă la pasiunile, hobby-urile pe care le aveau, nu mai fac lucrurile care înainte le făceau plăcere. De aceea, părinţii trebuie să fie foarte atenţi şi să ofere din timpul lor, să recunoască aceste mici schimbări care uneori pot fi foarte subtile”. 

Raluca Darie, specialist toxicolog, afirmă că drogurile sunt într-o permanentă schimbare şi evoluţie. 

”Categoriile de substanţe diferă foarte mult şi în ultimul timp, de exemplu, am avut foarte multe intoxicaţii cu substanţe noi, de sinteză. De aceea, uneori, nouă ne este şi greu, este o provocare şi pentru noi să ţinem pasul cu cât se sintetizează substanţe noi şi noi să ne modificăm la rândul nostru metodele de diagnostic, să fim mereu în pas şi să nu pierdem din aceşti pacienţi. Fiind substanţe noi, nu ştim cum vor evolua, nu ştim la ce complicaţii să ne aşteptăm. Fiecare pacient reacţionează diferit, fiind şi pacienţi tineri de cele mai multe ori. Este o provocare pentru noi”, a mai declarat medicul. 

Întrebată ce se întâmplă în momentul în care pacienţii iau combinaţii de substanţe, Raluca Darie a declarat: ”Nu există metode foarte stabile să ne spună exact care este efectul cumulat al acestor substanţe, pentru că, cu cât pacienţii iau mai multe substanţe, cu atât efectul acestora se potenţează şi efectul va fi mult şi mai puternic. De exemplu, benzodiazepinele, care sunt nişte substanţe în tratamentul psihotrop al multor pacienţi cu tulburare depresivă, ele, în general, nu dau deprimare respiratorie, dar de multe ori pacienţi asociază şi cu un consum de etanol, ceea ce creşte gravitatea intoxicaţiilor”.

”În ultimul timp – şi chiar şi acum la început de an – am avut o serie de cazuri de pacienţi tineri cu policonsum de substanţe de abuz, dar care au asociat şi o ingestie de steroizi anabolizanţi şi care au manifestat disfuncţii organice multiple până să aibă nevoie de dializă, adică şi disfuncţie renală şi disfuncţie hepatică. Sunt pacienţi tineri pe care am reuşit să-i ajutăm, am evoluat favorabil, dar cu foarte, foarte multe riscuri”, a adăugat medicul de la Spitalul Floreasca.

 

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România despre controalele ANPC: Ne dorim conlucrarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea activităţii

Cazul bebelușului de la Suceava, mort la scurt timp după botez: Ce s-a întâmplat cu părintele Alexandru