Traian Băsescu, despre priorităţile pentru România: Dincolo de clarificarea anulării alegerilor, avem problema recredibilizării imediate a ţării. Trei mari puteri nucleare au toate poftă de extinderi teritoriale. Sunt momente extrem de fluide

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, referitor la priorităţile pentru România, după plecarea de la cotroceni a lui Klaus Iohannis şi preluarea interimatului de către Ilie Bolojan, că dincolo de problema internă privind clarificarea anulării alegerilor prezidenţiale de anul trecut, România are problema „recredibilizării imediate a ţării”, în condiţiile în care sunt „momente extrem de fluide” în politica externă şi trei mari puteri nucleare care toate „au poftă de extinderi teritoriale”.

„Dincolo de problema noastră internă, care vizează clarificarea anulării alegerilor prezidenţiale, avem problema recredibilizării imediate a ţării, pentru că sunt momente extrem de fluide în politica externă. Vedem că în momentul de faţă avem trei mari puteri nucleare, SUA, Federaţia Rusă şi China, care toate au poftă de extinderi teritoriale, vedem că războiul din Ucraina nu se încheie în 24 de ore, ci urmează să se discute în ce condiţii se poate încheia acest război, deci avem nevoie de o Românie cu o politică externă şi cu un preşedinte extrem de puternic şi care ştiu ce vor. Că s-ar putea, cu ocazia negocierilor Rusia – Statele Unite pentru Ucraina, să ne trezim cu alte trăznăi”, a declarat, miercuri, Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la Digi24, făcând referire nu doar la problema Ucrainei, ci şi la problema influenţei în spaţiul ex-comunist.

Întrebat dacă Klaus Iohannis avea vreo variantă pentru a evita suspendarea sa, în Parlament, dacă nu demisiona, Băsescu a spus că, din punctul său de vedere, demisia preşedintelui în astfel de condiţii nu este o onoare.

„Eu aş fi stat să lupt până la capăt cu majoritatea, chiar în condiţiile în care vedem că foşti subofiţeri de poliţie, care acum sunt toată ziua la televizor, vorbesc extrem de urât despre preşedinţi. Îi blamează, au ceva de acuzat la preşedinţi, dar nu se uită ce au lăsat ei în urmă în viaţa lor. În situaţia lui Iohannis eu nu aş fi demisionat, aş fi mers pe ideea că şi în condiţiile unei suspendări aveam ocazia timp de 30 de zile, cel puţin, să explic ce am făcut şi de ce este incorectă suspendarea. Iar la capătul acestui termen, există o prevedere legală care spune că poate fi revocat preşedintele prin referendum, în condiţiile în care la referendum participă jumătate plus unu din cifra electorală. Deci ar fi trebuit să fie o participare de circa 9 milioane şi ceva de români la referendum, ceea ce nu s-a întâmplat nici în 2012”, a afirmat Băsescu.

Fostul şef al statului a spus că, în locul lui Iohannis, mergea „până la capăt”.

„Preşedintele nu şi abandonează ţara doar pentru că votează 300 de parlamentari. Şi-o abandonează dacă asta îi cere poporul. Se duce în referendum până la capăt”, a punctat Băsescu.

Întrebat ce i-ar spune lui Iohannis dacă ar trece la momentul actual prin faţa lui, Băsescu a răspuns: „I-aş reproşa că nu a stat până la capăt. Preşedinţii sunt precum comandanţii de navă, nu sunt primii care pleacă de pe navă, ci sunt ultimii”.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat, miercuri, la Palatul Cotroceni, cei zece ani de mandat în fruntea statului, cu prelungirea după anularea turului doi de scrutin, în urma unei demisii ce reprezintă o decizie fără precedent până acum în politica românească pentru un şef al statului.

Ceremonia de final de mandat a început la ora 12.00, când preşedintele l-a primit pe Ilie Bolojan, cel care va asigura interimatul funcţiei, până la alegerile prezidenţiale din luna mai. Şeful statului a plecat din Palatul Cotroceni cu ceremonie oficială, în care s-a intonat imnul naţional şi i s-a prezentat onorul de către garda de onoare.

Antonescu: România, un avion în picaj, piloţii şi echipajul luaţi ostateci de unii dintre pasageri, nemulţumiţi de destinaţie/ Nu ai făcut curs de planorism, la primărie? Deci poţi să conduci şi ditamai ţara/ Sunt singurul care ştie să îndrepte aeronava

Premierul Ciolacu anunţă că va face, până la sfârşitul lunii, o analiză a stadiului de implementare a ţintelor şi jaloanelor din PNRR: Miniştrii şi vor asuma un calendar privind progresul lunar al îndeplinirii angajamentelor