Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat vineri Republica Moldova că foloseşte criza energetică pentru a „rezolva cu forţa problema transnistreană” şi a avertizat că Moscova „va răspunde în mod adecvat oricăror provocări” şi îi va proteja pe cetăţenii ruşi din Transnistria, precum şi contingentul militar rus din regiunea separatistă. Declaraţiile au venit în ziua în care, pentru prima dată de când au rămas fără gaz, locuitorii Transnistriei au fost scoşi în stradă în mai multe localităţi, cu steaguri ale Rusiei, pentru a protesta faţă de „blocada energetică” pe care le-ar impune-o Chişinăul. În replică, guvernul moldovean a spus că are încredere că planurile Kremlinului de a semăna haos în Republica Moldova vor eşua.
Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a declarat că problema din Transnistria ar putea fi rezolvată numai dacă producătorul rus de gaz Gazprom ar relua livrările către Moldova sau dacă regiunea separatistă pro-rusă ar fi de acord să plătească pentru gazul asigurat de pe pieţele europene.
Lavrov a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că „indiferenţa Chişinăului” faţă de regiunea transnistreană a fost demascată prin nerecunoaşterea datoriilor către Gazprom şi prin refuzul Kievului de a extinde acordul pentru tranzitul gazelor ruseşti. El s-a lansat într-o amplă analiză a situaţiei din Moldova, făcând o serie de acuzaţii şi invocând inclusiv o „militarizare” a Republicii Moldova, care subminează asigurările de rezolvare paşnică a conflictului, scrie .
„Sub pretextul integrării europene, suveranitatea şi identitatea naţională a Moldovei sunt dezmembrate, iar o agendă neoliberală străină de societatea moldovenească este introdusă cu forţa. În ciuda statutului de neutralitate înscris în Constituţie, apropierea de NATO continuă într-un ritm accelerat”, a spus Lavrov, plângându-se de o atitudine „emfatic ostilă” a Chişinăului faţă de Moscova.
„Chişinăul a exercitat asupra Tiraspolului presiuni financiare, economice şi logistice. De fapt, au existat încercări de strangulare economică a malului stâng. (…) Criza energetică care s-a abătut asupra regiunii la sfârşitul anului 2024 – începutul anului 2025 din cauza nerecunoaşterii de către conducerea moldovenească a datoriei sale faţă de Gazprom şi a refuzului Kievului de a prelungi tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a scos în sfârşit la iveală indiferenţa Chişinăului faţă de Transnistria. Partea moldovenească evită în mod deschis să rezolve problemele legate de gaz care au apărut din vina sa. În contextul militarizării crescânde a Moldovei, asigurările conducerii ţării că intenţionează să rezolve problema transnistreană prin mijloace paşnice nu sunt credibile”, a spus Lavrov.
„Încă o dată, am dori să avertizăm „capetele înfierbântate” de la Chişinău în privinţa fanteziilor privind utilizarea crizei energetice din ţară pentru a rezolva problema transnistreană prin forţă. Rusia va răspunde adecvat oricăror provocări şi va asigura protecţia cetăţenilor ruşi din Transnistria, a contingentului de menţinere a păcii, a militarilor din Grupul Operaţional al Forţelor Ruse şi a depozitelor militare din satul Cobasna”, şi-a încheiat Lavrov tirada.
REPLICA CHIŞINĂULUI PENTRU LAVROV
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a respins ferm acuzaţiile lansate vineri de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, calificându-le drept nefondate şi nejustificate. Diplomaţia moldovenească a subliniat că situaţia critică din regiunea transnistreană este rezultatul direct al deciziilor companiei ruse Gazprom, care nu şi-a respectat obligaţiile contractuale privind livrarea gazelor naturale către Republica Moldova.
„Federaţia Rusă utilizează din nou resursele energetice ca pârghie politică pentru destabilizarea ţării noastre. Este inacceptabil ca problemele energetice să fie folosite ca instrument de presiune politică”, se menţionează într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Autorităţile de la Chişinău au subliniat, de asemenea, că toate soluţiile propuse pentru depăşirea crizei trebuie să fie transparente şi conforme cu normele internaţionale, fără utilizarea unor scheme obscure.
„Destabilizarea regiunii nu este dorită nici de cetăţenii de pe malul drept, nici de cei de pe malul stâng al Nistrului. Este evident că aceste acţiuni urmăresc să creeze haos, dar Republica Moldova va continua să promoveze pacea şi stabilitatea”, a punctat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a acuzat direct Kremlinul că, prin acţiunile sale, a contribuit la agravarea crizei umanitare din regiunea transnistreană, lăsând peste 300.000 de oameni fără lumină şi căldură. Într-un mesaj adresat locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, premierul a declarat că politica Rusiei urmăreşte destabilizarea Republicii Moldova şi crearea unor conflicte interne.
Recean a dat asigurări că Guvernul de la Chişinău este pregătit să identifice soluţii pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene. Printre opţiunile disponibile, premierul a menţionat posibilitatea reluării livrărilor directe de gaze de către Gazprom, achiziţionarea gazului pentru regiune sau alte opţiuni legale. Cu toate acestea, el a subliniat că orice soluţie trebuie să fie transparentă şi să evite „schemele criminale obscure” care ar putea destabiliza ţara. „Guvernul Republicii Moldova doreşte ca în regiunea transnistreană să fie lumină şi căldură, dar acest lucru trebuie realizat prin măsuri clare şi legale”, a precizat premierul.
Recean a subliniat că destabilizarea nu este dorită de cetăţeni, ci doar de Rusia şi şi-a exprimat încrederea că planurile Kremlinului de a semăna haos în Republica Moldova vor eşua.
„Suntem pregătiţi să oferim tot sprijinul locuitorilor de pe malul stâng – oamenilor, nu aşa-numiţilor ‘şefi’. Sunt convins că înţelepciunea şi armonia dintre oameni vor prevala în faţa cinismului şi agresiunii geopolitice”, a încheiat Dorin Recean.
PROTESTE ÎN TRANSNISTRIA
În timp ce şeful diplomaţiei lui Putin făcea acuzaţii la Moscova la adresa Chişinăului, locuitorii regiunii separatiste Transnistria, rămaşi fără gaz de la 1 ianuarie, au ieşit vineri dimineaţă pentru prima dată în stradă, nemulţumiţi de „acţiunile autorităţilor de la Chişinău, care au impus o blocadă energetică regiunii”.
Protestele au avut loc simultan în mai multe localităţi din regiunea transnistreană, inclusiv la Tighina, Rîbniţa şi Dubăsari, puncte de trecere către regiunea controlată de guvernul central.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a acuzat că protestele au fost organizate de aşa-zisele autorităţi transnistrene, „dirijate de Moscova”.
Protestatarii, purtând drapele, inclusiv ale Rusiei, şi pancarte cu mesaje, printre care „,Moldova este vinovată de decesul oamenilor transnistrieni”, au scandat: ,„Moldova, permite furnizarea gazului!”, a relatat .
Dincolo de lipsa gazelor şi căldurii, regiunea suportă zilnic pene de curent de patru-cinci ore.
Liderul separatist Vadim Krasnoselski susţine că mulţi dintre cei 350 000 de locuitori ai regiunii se îmbolnăvesc sau mor din cauza incendiilor şi a otrăvirii cu monoxid de carbon după ce încearcă să se încălzească cum pot.
TRANSNISTRIA MAI ARE REZERVE DE GAZ DOAR PENTRU CÂTEVA ZILE
Rezervele de gaz din regiunea transnistreană vor mai ajunge doar pentru câteva zile, iar rezervele de cărbune pentru a produce energie electrică la Centrala de la Cuciurgan (MGRES) vor fi suficiente cel mult până pe 16-17 februarie, a anunţat liderul prorus al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.
Cel care îşi asumă rolul de ministru al economiei în regiune, Serghei Obolonik, a declarat că rezervele de gaz din sistemul de transport al operatorului local „sunt practic epuizate”.
„Dacă în blocurile de locuinţe va avea loc aerisirea reţelelor de gaz, va fi nevoie de 3 luni pentru a restabili furnizarea de gaz. După ce gazul va ajunge, vor mai fi necesare încă 2 zile pentru a creşte presiunea în sistem. Centrala MGRES va putea fi pornită doar în a treia zi”, a explicat Obolonik.
Între timp, presa din regiune anunţă că a fost oprită activitatea staţiei Tirotex-Energo, care producea electricitate folosind gaz. Staţia a fost pusă în funcţiune pentru a reduce durata întreruperilor de curent, de la 8 la 5 ore pe zi
TIRASPOLUL A REFUZAT SOLUŢIILE CHIŞINĂULUI
În ciuda încercărilor repetate ale Chişinăului de a găsi soluţii la criza energetică, autorităţile separatiste de la Tiraspol au refuzat colaborarea.
„Chişinăul, în repetate rânduri, încă din noiembrie, a încercat să discute cu cei de la Tiraspol pentru a soluţiona în mod prioritar potenţiala criză. Acest lucru nu a fost dorit de către Tiraspol, ba mai mult, reuniunile care trebuiau să aibă loc au fost refuzate în ultima clipă de către reprezentanţii Tiraspolului. Am propus să livrăm gaze pe malul stâng de pe bursa europeană, am făcut şi teste care arată că acest lucru este posibil. S-au oferit şi soluţii cu cărbune, dar niciuna dintre aceste soluţii nu a fost acceptată de Tiraspol”, a dezvăluit vineri, la Radio Moldova, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Republicii Moldova, Igor Zaharov.
El a precizat că administraţia de la Tiraspol a comunicat că nu intenţionează să plătească pentru consumul de gaz, ci doar pentru tranzitul acestuia.
„Se doreşte cumva de a învrăjbi populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi am încercat să oferim atât soluţii tehnice, cât şi soluţii umanitare. Moldovagaz, care este o companie fiică a Gazpromului (acţionarul majoritar – n.r.), este gata să livreze gaz pe malul stâng, dar Tiraspolul ne-a comunicat că vor achita doar pentru tranzitul de gaz şi nu pentru consumul în sine”, a spus Zaharov.
În acest context, Zaharov a cerut Tiraspolului să acorde prioritate nevoilor locuitorilor din stânga Nistrului şi să renunţe la „jocurile politice”.
„Oamenii care protestează nu au nicio vină. Ei trebuie să beneficieze de căldură şi lumină, iar noi dorim ca această criză să fie rezolvată cât mai curând posibil”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu.
Ulterior, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a fost la Moscova. Preşedinta Maia Sandu a declarat că ştie despre vizită şi că autorităţile încurajează soluţionarea problemei din regiune, încât locuitorii să aibă cât mai curând căldură, curent electric şi apă. Potrivit presei, Vadim Krasnoselski a stat patru zile la Moscova.
Pe 15 ianuarie, Krasnoselski a anunţat că a ajuns la o înţelegere la Moscova pentru ca gazele ruseşti să ajungă în Transnistria. Totuşi, el nu a precizat cum vor fi livrate.
Pe 16 ianuarie, Moscova a declarat că este pregătită să ajute regiunea transnistreană în privinţa alimentării cu gaz, însă Chişinăul trebuie să asigure livrarea în stânga Nistrului şi încheierea contractelor. În aceeaşi zi, premierul Dorin Recean a declarat că a vorbit cu Vadim Krasnoselski şi a ajuns la concluzia că liderul transnistrean s-a întors de la Moscova cu o falsă impresie că problema a fost rezolvată, dar în realitate, „Moscova nu i-a oferit o soluţie pentru gazele naturale”.
Neînţelegerile sunt legate în primul rând de cine face transportul gazelor.
Cu o zi înainte, pe 15 ianuarie, coproprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, a anunţat că firma sa a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru a livra gaz în Transnistria. El susţinea că este vorba de gaz european, nu din Rusia. Ulterior, presa rusă a scris pe surse că Moscova ia considerare achiziţionarea de gaze pentru stânga Nistrului de pe pieţele spot europene, prin intermediul Natural Gaz. A doua zi, premierul Dorin Recean a sugerat că, de fapt, respectivul contract-cadru ar face parte dintr-o operaţiune rusească de destabilizare a Moldovei. Atât premierul, cât şi vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian au calificat drept o „schemă” intenţia Natural Gaz de a furniza gaz către Tiraspoltransgaz.
Contractul-cadru încheiat de Natural Gaz şi Tiraspoltransgaz a atras atenţia şi Serviciului de Informaţii şi Securitate, care l-a audiat pe Arcadie Vicol. Omul de afaceri a declarat că nu i-au fost prezentate învinuiri – contrar informaţiilor din presa naţională – despre presupuse acuzaţii de „trădare de patrie”.
Pe 17 ianuarie, Vadim Krasnoselski s-a adresat preşedinţei Maia Sandu. El i-a spus că oficialii de la Chişinău se împotrivesc livrărilor de gaze pe malul stâng, după ce Natural Gaz a încheiat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz. Krasnoselski i-a solicitat şefei statului să permită ca resursa energetică să fie livrată în regiune. În reacţie, Preşedinţia a declarat că afirmaţiile lui Krasnoselski sunt o „distorsionare gravă a realităţii”, subliniind că singura companie abilitată să furnizeze gaz în regiunea transnistreană este Moldovagaz.
Pe 20 ianuarie, Vadim Krasnoselski a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz şi a adăugat că regiunea „garantează plata”. Chişinăul a declarat că analizează solicitarea Tiraspolului, care, potrivit autorităţilor de la Chişinău, a propus ca plata pentru gazele livrate în regiunea transnistreană, inclusiv achiziţia şi transportarea acestora la hotarul cu Republica Moldova, să fie realizată de companii terţe, iar Tiraspoltransgaz să achite doar costurile tranzitului pe teritoriul ţării. Preşedinta Maia Sandu a spus că autorităţile vor analiza ce companii sunt implicate în acest proces şi a menţionat că Moldovagaz poate lucra doar cu entităţi care respectă cadrul legal.
Pe 23 ianuarie, Krasnoselski s-a adresat din nou către preşedinta Maia Sandu. El a spus că „Moldova împiedică aprovizionarea cu gaze către Transnistria” şi că situaţia actuală din regiune ar fi din cauza şefei statului. Totodată, el a anunţat că regiunea va informa mai multe structuri, printre care ONU şi Crucea Roşie, despre „încercările de discriminare” din partea Chişinăului în raport cu locuitorii Transnistriei. Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare a îndemnat Tiraspolul „să-şi revizuiască comportamentul”.