Tribunalul Prahova este aşteptat să se pronunţe, marţi, în dosarul în care Elena Udrea a făcut contestaţie la executare, solicitând ca acele aproximativ 150 de zile pe care le-a petrecut în detenţie în Costa Rica şi Bulgaria să fie considerate pedeapsă executată în sentinţa pe care o ispăşeşte la Penitenciarul Târgşor.
Completul de la Tribunalul Prahova care trebuie să soluţioneze dosarul în care fostul ministru al Turismului Elena Udrea a depus contestaţie la executare, solicitând ca acele aproximativ 150 de zile pe care le-a petrecut în detenţie în Costa Rica şi Bulgaria să fie considerate pedeapsă executată, este aşteptat să se pronunţe, marţi, în această speţă.
Primul termen de judecată în acest dosar a fost în 8 aprilie, însă atunci instanţa a decis să solicite documente de la Ministerul Justiţiei şi de la Tribunalul Bucureşti.
Fostul ministru vrea scăderea din pedeapsa de 6 ani a celor aproximativ 150 de zile de detenţie executate în Costa Rica şi în Bulgaria.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în 7 aprilie 2022, ea părăsind ţara înainte de pronunţarea sentinţei. În aceeaşi zi, a fost dată în urmărire şi prinsă pe teritoriul bulgar, în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia.
Ea a stat în Bulgaria în arest preventiv până în 10 iunie 2022, când autorităţile bulgare au decis definitiv extrădarea sa, fiind adusă în ţară în 16 iunie 2022.
Elena Udrea a formulat o contestaţie la executare în urma condamnării din dosarul Gala Bute, care a fost respinsă de ÎCCJ pe data de 1 noiembrie 2022. Hotărârea nu era definitivă şi a fost contestată de fostul ministru al Turismului, contestaţia fiind respinsă definitiv în martie 2023.
O cerere de revizuire a pedepsei a fost respinsă defintiv de ICCJ, în decembrie 2024.