Trilogia „Moromeţii” de Stere Gulea va fi prezentată la Rotterdam International Film Festival 2025

Trilogia cinematografică românească „Moromeţii” va fi prezentată în cadrul celei de-a 54-a ediţii a Rotterdam International Film Festival (30 ianuarie – 9 februarie 2025), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa, care prezintă anual sute de filme în peste 20 de secţiuni. Cele trei filme regizate de Stere Gulea după romanele lui Marin Preda – „Moromeţii” (1987), „Moromeţii 2” (2018) şi „Moromeţii 3” (2024) – au fost selectate în secţiunea specială Harbour.

Hugo Emmerzael, critic de film şi selecţioner al Festivalului şi-a motivat astfel alegerea: „Când Stere Gulea a adaptat Moromeţii, celebrul roman din 1955 al lui Marin Preda, a reuşit să surprindă un episod adesea ignorat din istoria României: perioada tumultoasă şi instabilă de dinaintea şi de după cel de-al Doilea Război Mondial. Un clasic instant, Moromeţii (1987) şi continuarea sa de succes din 2018, Moromeţii 2, au fost extrem de populare în România şi pe bună dreptate: filmele bogate, alb-negru, despre o familie de ţărani sunt producţii profund umane care arată cum românii obişnuiţi navighează într-o lume în continuă schimbare. Moromeţii 3 (2024) diferă uşor de ce a fost înainte. Gulea a modelat acest nou scenariu după biografia lui Marin Preda. Protagonistul Niculae Moromete este un scriitor tânăr şi talentat care se află prins între artă şi propagandă în perioada comunistă […] Stere Gulea se dovedeşte a fi un regizor abil şi sensibil, creând o tapiserie stratificată a unei societăţi româneşti prinsă în haosul secolului XX”. 

Este pentru prima dată când cele trei filme sunt prezentate împreună într-un festival internaţional de calibru. Momentul marchează şi premiera internaţională a ultimei părţi din trilogie – „Moromeţii 3”. Regizorul Stere Gulea, dar şi actorii Alex Călin, Olimpia Melinte şi Mara Bugarin vor fi prezenţi la proiecţie.

„Este o onoare pentru mine să pot prezenta trilogia Moromeţii la Rotterdam, un festival atât de prestigios. Sunt rare ocaziile în care cele trei filme pot fi văzute împreună, deci momentul este cu atât mai special. Mă bucur că povestea acestei familii de ţărani români a atras atenţia selecţionerilor olandezi, sunt nerăbdător să aflu părerea publicului”, a spus regizorul Stere Gulea.

De la înfiinţarea sa în 1972, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam s-a concentrat pe cinematografia independentă şi experimentală, prezentând atât tinere talente, cât şi autori consacraţi.

Comisia Europeană: România primeşte 37,05 milioane de euro, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Cseke Attila: Este necesară o Lege a Capitalei; în februarie vrem să aprobăm Codul de urbanism