Lumea trebuie să revină la o politică de „presiune maximă” împotriva Iranului pentru a transforma acest stat într-o ţară mai democratică, a declarat Keith Kellogg, noul emisar al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru Ucraina, la un eveniment al opoziţiei iraniene desfăşurat sâmbătă la Paris, relatează Reuters.
Trump a promis să revină la politica pe care a urmat-o în mandatul său anterior, când a încercat să distrugă economia Iranului pentru a forţa ţara să negocieze un acord pentru programul său nuclear, programul său de rachete balistice şi activităţile regionale
„Aceste presiuni nu sunt doar cinetice, nu doar forţa militară, ci trebuie să fie şi economice şi diplomatice”, a declarat generalul-locotenent în retragere Kellogg, care urmează să fie trimisul special al lui Trump pentru Ucraina şi Rusia. El a făcut aceste declaraţii în faţa Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (NCRI), un grup de opoziţie iranian cu sediul la Paris.
El a spus că există o oportunitate „de a schimba Iranul în bine”, dar că această oportunitate nu va dura pentru totdeauna. „Trebuie să exploatăm slăbiciunea pe care o vedem acum. Speranţa există, la fel trebuie să fie şi acţiunea”, a spus Kellogg.
El a mai luat cuvântul în cadrul evenimentelor organizate de NCRI, cel mai recent în noiembrie, însă prezenţa sa la Paris, chiar dacă în calitate personală, sugerează că grupul are atenţia noii administraţii americane.
Kellogg şi-a amânat o călătorie în capitalele europene la începutul acestei luni până după învestirea lui Trump, pe 20 ianuarie.
Nu este clar dacă va profita de călătoria sa la Paris pentru a se întâlni cu oficiali francezi ca să discute despre Ucraina.
Viitorul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a vorbit, de asemenea, la evenimente ale NCRI în trecut. Grupul a cerut în mod repetat răsturnarea de la putere a autorităţilor iraniene existente, deşi nu este clar cât de mult sprijin are în Iran.
Vorbind la începutul evenimentului de la Auvers-sur-Oise, sediul central al grupului de la periferia Parisului, preşedintele ales al NCRI, Maryam Rajavi, a declarat că echilibrul regional de putere s-a schimbat în defavoarea conducerii Iranului odată cu căderea preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi cu „lovitura zdrobitoare” suferită de cel mai important aliat al său, Hezbollah, în războiul cu Israelul. „Este timpul ca guvernele occidentale să renunţe la politicile din trecut şi să fie de data aceasta alături de poporul iranian”, a spus ea.
NCRI, braţul politic al Organizaţiei Mujahedinilor Poporului din Iran (PMOI), a organizat frecvent mitinguri în Franţa, la care au participat adesea foşti oficiali americani, europeni şi arabi de profil înalt, critici la adresa Republicii Islamice.