Aceasta vine după ce Regatul Unit nu a reușit să evite taxele vamale impuse economiei globale, președintele american impunând o taxă de 10% asupra tuturor exporturilor britanice către Statele Unite.
Trump – care a impus taxe mai mari asupra unei serii de alte țări, inclusiv o taxă de 20% asupra importurilor din UE – a declarat că acestea au fost „reciproce” ca răspuns la măsurile puse în aplicare de alte țări care au „jefuit, jefuit, violat, jefuit” economia SUA.
Într-un comunicat publicat în paralel cu anunțul privind tarifele vamale, Casa Albă a declarat: „Marea Britanie menține standarde nebazate pe știință care restricționează grav exporturile americane de carne de vită și pasăre sigură și de înaltă calitate”.
Aceasta a sugerat că interdicția Marii Britanii privind carnea de pui cu clor face parte dintr-o serie de „bariere netarifare” care limitează capacitatea comercială a SUA.
Regatul Unit a exclus de mult timp să permită importurile de carne de pui spălată cu clor din SUA din cauza preocupărilor legate de sănătate, Downing Street reiterându-și joi angajamentul din manifest pentru standarde alimentare ridicate.
Întrebat dacă Regatul Unit ar putea permite importurile de pui spălați cu clor pentru a liniști SUA, purtătorul de cuvânt al oficialilor prim-ministrului a declarat: „Poziția noastră în această privință este neschimbată. Aveți angajamentul din manifest cu privire la standardele alimentare, care, evident, rămâne.”
Aceasta vine după ce, în noiembrie, Rachel Reeves a declarat că Regatul Unit nu va permite „fermierilor britanici să fie subcotați de diferite norme și reglementări din alte țări”.
Puiul spălat cu clor, sau puiul clorinat, se referă la produsele avicole care au fost spălate sau scufundate în apă conținând dioxid de clor pentru a distruge bacteriile.
În timp ce dovezile sugerează că clorul în sine nu este dăunător în doze mici, criticii susțin că necesitatea de a trata puiul cu această substanță chimică provine din igiena mai precară la începutul procesului de producție.
Un raport din 2014 al organizației non-profit Consumer Reports din SUA a constatat că 97% din 300 de piepturi de pui americani testați conțineau bacterii dăunătoare, inclusiv Salmonella, campylobacter și E.Coli.
Aproximativ jumătate din piepturile de pui testate conțineau, de asemenea, cel puțin un tip de bacterie rezistentă la trei sau mai multe antibiotice.
În același timp, dacă mâncați o cantitate mare de pui cu clor – echivalentul a 5% din greutatea corporală într-o singură zi – ați putea fi expuși la niveluri nocive de compus chimic cunoscut sub numele de clorat, potrivit Comisiei Europene.
Ultimul sondaj important realizat pe această temă, în 2020, a arătat că 80% dintre britanici se opun autorizării importurilor în Regatul Unit și aceeași proporție este, de asemenea, împotriva autorizării produselor din carne de pui care au fost crescute cu hormoni.
Există, de asemenea, o presiune din ce în ce mai mare din partea industriei agricole pentru a exclude concesiile pe această temă, pe fondul temerilor că aceasta ar putea submina fermierii britanici și ar putea duce la scăderea standardelor alimentare.
Nigel Farage a recunoscut că ar permite ca puiul american spălat cu clor să fie vândut în Regatul Unit ca parte a unui acord de liber schimb cu SUA. Dar Liz Webster, fondatoarea Save British Farming, a ripostat săptămâna trecută, spunând The Independent că publicul britanic ar fi „pe bună dreptate îngrozit” și a avertizat împotriva renunțării la standardele ridicate ale Regatului Unit.
„Un acord comercial cu SUA ar fi devastator pentru agricultura britanică, securitatea alimentară, sănătatea publică, bunăstarea animalelor și mediul înconjurător”, a spus ea.
„Agricultura americană este puternic subvenționată și se bazează pe metode intensive, industriale – inclusiv substanțe chimice și practici interzise în Regatul Unit. Publicul britanic este îngrozit, pe bună dreptate, de puiul clorinat și de carnea de vită hrănită cu hormoni. Suntem o națiune iubitoare de animale care prețuiește standardele înalte și nu trebuie să le abandonăm.”
Prim-miniștrii anteriori, inclusiv Rishi Sunak și Liz Truss, au fost forțați să excludă concesiile privind puiul clorinat și carnea de vită hrănită cu hormoni în viitoarele negocieri comerciale cu SUA, în urma presiunilor din partea publicului britanic.