Donald Trump îi atacă astfel pe cei trei principali parteneri comerciali ai Statelor Unite, care împreună reprezintă peste 40% din importurile ţării.
Aceste taxe vor intra în vigoare marţi, 4 februarie, pentru produsele canadiene, potrivit unui prim decret prezidenţial pe care AFP l-a putut consulta.
Cu toate acestea, hidrocarburile canadiene vor fi impozitate cu doar 10%.
Washingtonul justifică această decizie prin dorinţa de a forţa cele trei ţări să acţioneze pentru a reduce traficul de fentanil cu destinaţia Statele Unite.
Donald Trump a explicat pe reţeaua sa de socializare, Truth Social, că se bazează pe o lege din 1977, International Emergency Economic Powers Act, care îi permite preşedintelui să reglementeze comerţul în cazul unei urgenţe naţionale.
În cauză, „ameninţarea majoră pe care o reprezintă migranţii ilegali şi drogurile mortale care ucid concetăţenii noştri, în special fentanilul”. „Trebuie să îi protejăm pe americani şi este datoria mea ca preşedinte să mă asigur că toată lumea este în siguranţă”, a scris Trump.
În opinia sa, China exportă în Mexic principalele active care permit cartelurilor mexicane să producă fentanil, care este apoi vândut peste graniţă. El critică, de asemenea, Mexicul şi Canada pentru că nu controlează suficient fluxurile migratorii spre Statele Unite.
„Taxele vamale anunţate sunt necesare pentru a forţa China, Mexicul şi Canada să dea socoteală pentru promisiunile lor de a opri fluxul de droguri toxice spre Statele Unite”, a explicat Casa Albă pe contul său de X.
În ceea ce priveşte Mexicul, acestea vor rămâne în vigoare „până când Mexicul va coopera cu Statele Unite pentru combaterea traficului de droguri. Cartelurile mexicane sunt principalii traficanţi de fentanil, metamfetamină şi alte droguri din lume.”
Washingtonul a declarat că aceste carteluri „au făcut o alianţă cu guvernul mexican”, dar nu a furnizat nicio dovadă care să susţină afirmaţia.
În ceea ce priveşte Canada, Casa Albă consideră că „producţia de fentanil progresează acolo”.
China, la rândul ei, „joacă un rol central în criza fentanilului care distruge vieţi americane”, iar taxele vamale se vor aplica „până când vom asigura cooperarea deplină” a Beijingului în această problemă, potrivit aceleiaşi surse.
–
Duminică, 2 februarie 2025 / 06:58:18
Trump impune tarife vamale mari pentru Mexic, Canada și China
BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Președintele Donald Trump a semnat sâmbătă, la reședința sa Mar-a-Lago, o măsură care introduce taxe vamale semnificative pentru importurile din Mexic, Canada și China.
Decizia riscă să declanșeze un război comercial care ar putea afecta puternic economiile tuturor țărilor implicate și să producă majorări substanțiale ale prețurilor pentru consumatorii americani, potrivit CNN.
Conform documentului semnat, toate importurile din Mexic și majoritatea celor din Canada vor fi taxate cu 25%, în timp ce produsele din China vor primi o taxă suplimentară de 10%. Pentru produsele energetice canadiene, precum petrolul și gazele naturale, taxa va fi mai mică, de 10%, având în vedere că mulți americani depind de acestea pentru încălzire și transport.
Președintele mexican Claudia Sheinbaum a anunțat că țara sa va impune propriile taxe de retorsiune și a respins acuzațiile administrației Trump conform cărora guvernul mexican ar avea o „alianță intolerabilă” cu cartelurile de droguri.
Premierul canadian Justin Trudeau a anunțat imediat măsuri concrete: tarife de 25% pentru bunuri americane în valoare de 155 miliarde de dolari, dintre care 30 de miliarde vor fi aplicate imediat marți, iar restul de 125 de miliarde peste 21 de zile.
China, la rândul său, a declarat că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului și va lua „contramăsurile corespunzătoare”.
Ministerul de Externe de la Beijing a subliniat că tarifele „nu sunt constructive” și vor submina eforturile comune de combatere a narcoticelor.
Administrația Trump susține că măsura vizează reducerea traficului de droguri și a imigrației ilegale. „Trebuie să protejăm americanii și este datoria mea ca președinte să asigur siguranța tuturor”, a declarat Trump într-un mesaj pe Truth Social.
Pentru a implementa tarifele, președintele a declarat o urgență economică națională, invocând International Emergency Economic Powers Act (IEEPA).
Experții și mediul de afaceri american au reacționat dur la această decizie. Camera de Comerț a SUA a criticat măsura, avertizând că „va crește prețurile pentru familiile americane și va bulversa lanțurile de aprovizionare”.
Industria băuturilor spirtoase, reprezentată de Distilled Spirits Council of the US, Camera mexicană a industriei de tequila și Spirits Canada, și-a exprimat îngrijorarea profundă față de impact.
Efectele economice ar putea fi vaste, având în vedere că Mexicul, China și Canada sunt cei mai mari parteneri comerciali ai SUA. În 2023, Mexicul a devenit primul exportator către SUA, depășind China pentru prima dată în două decenii, cu exporturi de 467 miliarde de dolari. China a exportat bunuri de 401 miliarde de dolari, iar Canada de 377 miliarde. Împreună, cele trei țări au reprezentat 42% din importurile americane în 2023.
-Automobilele și piesele auto vor deveni mai scumpe, SUA importând anul trecut din Mexic mașini de 87 miliarde de dolari și piese de 64 miliarde
-Prețurile vor crește la alimente proaspete, băuturi (inclusiv bere și tequila), electronice și multe alte produse de uz curent
-Energia și combustibilii se vor scumpi, chiar și cu tariful redus de 10% pentru Canada
-Afacerile mici vor fi afectate de eliminarea scutirii pentru coletele sub 800 de dolari
Trump a recunoscut că vor exista „perturbări temporare”, dar susține că „tarifele ne vor face foarte bogați și foarte puternici”.
Economiștii contrazic această afirmație, explicând că, de fapt, importatorii americani sunt cei care plătesc tarifele și transferă costurile către consumatori, ducând la inflație.
Tarifele vor intra în vigoare marți la ora 12:01 ET și nu vor avea scutiri. Mai mult, măsura include o clauză care permite președintelui să mărească tarifele dacă țările vizate impun propriile taxe de retorsiune, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului comercial.