Trump închide robinetul: drogul mortal riscă să fie redirecționat spre România. UE, cu porțile larg deschise?

Statele Unite au decis să pună capăt unei breșe periculoase din sistemul vamal, folosită de traficanții de droguri pentru a introduce fentanil – un opioid sintetic extrem de letal – direct din China. Președintele Donald Trump a semnat săptămâna aceasta un ordin executiv prin care elimină scutirea de la controalele vamale pentru coletele sub 800 de dolari. Măsura vizează, printre altele, fluxurile de comerț electronic, unde controlul sub aceste valori era slab, iar volumul era uriaș, de cel puțin 1 miliard de trimiteri intrate în SUA doar în 2023.

Potrivit Casei Albe, multe companii de produse chimice din China ascund substanțe interzise în transporturi aparent „legitime”, folosindu-se de facturi false, taxe poștale trucate și ambalaje înșelătoare. Doar anul trecut, conform Casei Albe, autoritățile vamale din SUA au reținut suficiente cantități de fentanil pentru a ucide peste 4 miliarde de oameni.

După ce SUA închid această rută, riscul este ca aceste colete să ia direcția Europei – unde multe țări, inclusiv România, păstrează scutirea vamală pentru colete sub 150 euro și nu au un sistem riguros de control care să se asigure că rutele traficanților de fentanil vor fi redirecționate spre capitalele europene.

Platformele chineze de e-commerce, vulnerabilitate MAJORĂ pentru UE?

Platforme ca Temu, Shein, Alibaba sau JD.com, care trimit zilnic milioane de colete din China, sunt și ei în centrul suspiciunilor autorităților din SUA, motiv pentru care au atras decizia lui Trump de eliminare a de minimis, conform jurnalistilor de la Fortune.

Ce s-ar descoperi dacă toate aceste platforme ar fi verificate riguros au răspuns anul trecut autoritățile elvețiene. La cel mai mare centru logistic DPD din Elveția, timp de cinci zile, 40 de vameși au verificat mii de colete provenite din Asia, cu ajutorul unor scanere sofisticate cu raze X. În urma controalelelor fără precedent au fost descoperite 700 de colete suspecte venite din China, dintre care 241 de medicamente ilegale, 79 de arme și 71 de lasere puternice.

BEUC (asociația europeană a organizațiilor de consumatori) a publicat în februarie 2025 o analiză devastatoare: peste 80% din produsele testate de pe Temu nu respectă normele UE de siguranță. Printre problemele identificate de BEUC regăsim jucării cu piese periculoase pentru copii, produse cosmetice cu ingrediente interzise, cabluri și aparate care pot provoca incendii sau electrocutări, articole de bucătărie tratate cu substanțe cancerigene (PFAS). Ce spun acum autoritățile din SUA este că, pe lângă toate aceste produse periculoase, pot fi cu ușurință strecurate și droguri mortale, precum fentanilul.

Deși autoritățile române au început încă din 2023 să verifice farmaciile și distribuitorii locali, partea de comerț online din state non-UE rămâne complet descoperită. Sute de mii de colete mici sunt aduse în față de platformele asiatice fără să fie controlate, beneficiind de portițe deschisă în legislația vamală europeană. În total, la nivel european doar în 2024 au intrat peste 4,6 miliarde de trimiteri din afara UE, marea lor majoritate fiind produse vândute și livrate din China.

Lăsați copiii în fața ecranelor! Mitul a fost spulberat: Jocurile video îi fac mai deștepți, cu 2,5 puncte peste media IQ, arată un nou studiu

Revista britanică FourFourTwo a actualizat topul celor mai buni fotbaliști din lume