Trump îşi reiterează ameninţările cu privire la Canada, Panama şi Groenlanda într-un mesaj de Crăciun aiuritor

Preşedinţii în exerciţiu Joe Biden şi ales Donald Trump au transmis mesaje de Crăciun total diferite, miliardarul reiterându-şi într-un mesaj expeditiv postat pe reţeaua sa de socializare Truth Social ameninţările polemice cu privire la canalul Panama, şantajarea Canada şi cumpărarea Groenlandei, relatează AFP.

Joe Biden a ales formule clasice în ”ultimul” său mesaj de Crăciun ”ca preşedinte”, în care-şi exprimă dorinţa ca Statele Unite să ”caute lumina libertăţii şi iubirii, bunătatea şi compasiunea, demnitatea şi decenţa”.

Donald Trump a lansat însă o serie de mesaje provocatoare pe Truth Social.

Preşedintele ales, care a ameninţat sâmbătă să reia controlul Canalului Panama, şi-a repetat acuzaţiile cu privire la un amestec chinez.

”Crăciun fericit tuturor, inclusiv minunaţilor militari chinezi care exploatează cu dragoste, dat ilegal, Canalul Panama”, scrie el.

Trump, care aprecia sâmbătă că vapoarele americane ar trebui să plătească mai puţin pentru a traversa canalul carea leagă Pacificul şi Atlanticul, a profitat de ocazie pentru a-l nominaliza pe Kevin Marino Cabrera în funcţia de ambasador în Panama, ”o ţară care ne înşală (…) cu mult peste cele mai nebune vise ale lor”.

Canalul Panama, construit de către Statele Unite şi inaugurat în 1914, a trecut în mâinile panamezilor la 31 decembrie 1999 în virtutea unui tratat semnat în 1977 de către preşedintele american de atunci, Jimmy Carter.

”Canalul nu este controlat, direct sau indirect, nici de către China şi nici de către Comunitatea Europeană, nici de către Statele Unite şi de nicio altă putere. Ca panamez, resping ferm orice exprimare care deformează această realitate”, i-a replicat duminică preşedintele panamez José Raúl Mulino.

O manifestaţie împotriva lui Trump a avut loc marţi, la care au participat sute de persoane, în faţa sediului Ambasadei Statelor Unite în Panama.

Altă ţintă în mesajul de Crăciun al lui Trump  este Canada, pe care continuă să o considere un posibil al ”51-lea stat” american şi-l cataloghează pe premierul Justin Trudeau drept ”guvernator”.

”Dacă Canada devine al 51-lea stat al nostru, impzitele lor ar fi reduse cu peste 60%, întreprinderile lor şi-au dubla imediat mărimea şi ar fi protejate militar ca în nicio altă ţară din lume”.

Donald Trump îşi reiterează şi pretenţiile cu privire la Groenlanda, un teritoriu îngheţat de patru ori cât Franţa, pe care-l consideră strategic.

”Locuitorii Groenlandei, de care Statele Unite au nevoie în securitatea lor naţională, vor ca Statele unite să fie prezente şi vom fi!”, scrie el.

”Groenlanda este a noastră” şi ”nu este de vânzare”, i-a replicat luni premierul acestui teritoriu autonom al Danemarcei, Mute Egede.

‘Bătaie de joc din partea unor porci ordinari’. Simona Halep, implicată într-un scandal uriaş. Totul a devenit public

Persoană găsită decedată, în urma unui incendiu produs în Oradea