Cu mai puţin de o săptămână înaintea scrutinului de la 5 noiembrie, al cărui rezultat rămâne incert, preşedintele democrat i-a complicat situaţia vicepreşedintei sale, calificându-i pe susţinătorii predecesorului său republican drept „gunoaie”, după care şi-a retractat cuvintele.
Dar răul fusese deja făcut, într-o campanie acerbă în care fiecare tabără a încercat să exploateze paşii greşiţi ai celeilalte şi în care cei doi candidaţi s-au luptat pentru aproape fiecare vot din cele şapte state-cheie (‘swing states’) care vor fi decisive pentru victorie.
Donald Trump a denunţat afirmaţiile preşedintelui democrat, afirmând că Joe Biden a „spus în sfârşit” ceea ce „gândeşte” despre trumpişti, înainte de a urca la volanul unui camion de colectare a deşeurilor menajere, îmbrăcat într-o vestă reflectorizantă şi cu o cască de protecţie pe cap.
„Ei, ce părere aveţi despre maşina mea de gunoi?”, a întrebat el retoric în faţa unui grup de jurnalişti la Wisconsin (Midwest). „Acest camion este în onoarea Kamalei şi a lui Joe Biden”, a spus Trump.
Îmbrăcat în aceeaşi vestă reflectorizantă, Donald Trump le-a transmis apoi susţinătorilor săi la un miting electoral că „Kamala şi Joe vă tratează ca pe nişte gunoaie, dar pentru mine sunteţi sufletul Americii!”.
Donald Trump, un împătimit al acestui gen de operaţiuni de comunicare, a încercat să întoarcă situaţia în avantajul său, chiar dacă polemica despre „gunoaie” a început în propria tabără.
De fapt, imaginea lui Trump a fost afectată după ce un comediant a făcut remarci rasiste pe scenă la marele său miting de la Madison Square Garden, duminică, la New York.
Tony Hinchcliffe a calificat Porto Rico, teritoriu american în Caraibe, drept o „insulă plutitoare de gunoaie”, afirmaţie de care candidatul republican a încercat să se distanţeze.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a dat asigurări miercuri că Joe Biden a dorit să critice această „retorică a urii” făcând referire la cuvântul „gunoaie” ce s-a făcut auzit la mitingul lui Trump, şi nu pe susţinătorii rivalului său, pe care l-a învins în 2020.
Candidata Kamala Harris a afirmat la rândul său, într-o discuţie cu jurnaliştii, că „este în profund dezacord cu orice critică la adresa oamenilor în funcţie de persoana pentru care votează”.
Polemica a căzut prost pentru vicepreşedintă, care lansase marţi seara un mesaj la unitate în faţa zecilor de mii de persoane la Washington, îndemnându-i pe americani „să întoarcă pagina Trump”.
Vicepreşedinta a recurs la acelaşi mesaj de unitate în cadrul mitingului de miercuri, în Carolina de Nord, unde s-a dus şi Donald Trump. Acesta stat nu a mai votat un democrat de la Barack Obama în 2008.
Apoi, Kamala Harris a participat la un miting în Wisconsin, unde s-a aflat de asemenea şi Donald Trump, în cursul căruia i-a îndemnat pe americani „să rămână mai degrabă uniţi” decât să „arate cu degetul”.
Cu şase zile înainte de alegeri, candidata democrată şi adversarul său republican sunt aproape la egalitate în preferinţele alegătorilor.
Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, pare să pregătească terenul pentru o nouă contestare în cazul în care va pierde la 5 noiembrie.
El a denunţat miercuri „o înşelătorie” la o scară „nemaiîntâlnită până acum” în Pennsylvania, statul-pivot cel mai râvnit.
Autorităţile judiciare dintr-un comitat din acest stat din nord-estul SUA au anunţat vineri deschiderea unei anchete cu privire la un lot de 2.500 de cereri de înregistrare a alegătorilor conţinând informaţii de identitate inexacte.
Fostul actor şi guvernator republican al Californiei, Arnold Schwarzenegger, a anunţat miercuri că va vota pentru Kamala Harris, afirmând că este „un american înainte de a fi republican” şi prea „furios” pe Donald Trump pentru a rămâne tăcut.
Alegerile prezidenţiale se prefigurează a fi unele dintre cele mai strânse din istoria SUA.
Potrivit agregatorului de sondaje FiveThirtyEight, cei doi candidaţi sunt la egalitate.
Peste 57 de milioane de americani au votat deja anticipat sau prin corespondenţă. În 2020, circa 160 de milioane de americani au votat în total.