Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv pentru suspendă asistenţa financiară acordată Africii de Sud, acuzând guvernul acestei ţări în care s-a născut Elon Musk de „discriminare rasială injustă” împotriva afrikanerilor albi, cărora le oferă azil în SUA, relatează The Guardian şi CNN.
Afrikanerii formează un grup etnic sud-african de origine neerlandeză, franceză, germană şi scandinavă, care se exprimă în limba afrikaans, derivată din neerlandeza secolului XVII-lea. Grupul etnic îşi are originea în coloniştii preponderent olandezi care au ajuns la Capul Bunei Speranţe în secolele XVII şi XVIII. Afrikanerii sunt în principal descendenţi ai olandezilor, care au început colonizarea Africii de Sud în 1652, precum şi ai refugiaţilor francezi hughenoţi susţinuţi de olandezi.
Africa de Sud a fost condusă de lideri afrikaneri albi în timpul apartheidului, regimul care a reprimat violent majoritatea de culoare a ţării, forţând această populaţie să trăiască în oraşe segregate şi în teritorii rurale.
Ordinul semnat de Trump critică o lege promulgată luna trecută de preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, care permite exproprierea terenurilor fără „nicio compensaţie” în circumstanţe limitate.
La mai mult de trei decenii de la încheierea dominaţiei minorităţii albe, Africa de Sud rămâne extrem de inegală, cu terenuri şi bogăţii concentrate încă în mare parte în mâinile albilor, care reprezintă 7% din populaţie, aproximativ jumătate fiind vorbitori nativi de afrikaans, în timp ce populaţia de culoare reprezintă 81%. Cu toate acestea, unii sud-africani albi susţin că sunt discriminaţi, citând adesea legile de acţiune afirmativă ale ţării.
Ordinul executiv al lui Trump, semnat vineri, afirmă că există „nenumărate politici guvernamentale menite să desfiinţeze egalitatea de şanse la angajare, educaţie şi afaceri, precum şi o retorică plină de ură şi acţiuni guvernamentale care alimentează violenţa disproporţionată împotriva proprietarilor defavorizaţi din punct de vedere rasial”. Acesta adăugă: „În plus, Africa de Sud a adoptat poziţii agresive faţă de Statele Unite şi aliaţii acestora, inclusiv acuzând Israelul, nu Hamas, de genocid în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi revigorând relaţiile sale cu Iranul pentru a dezvolta acorduri comerciale, militare şi nucleare”.
Elon Musk, miliardarul de origine sud-africană care conduce eforturile lui Trump de a reduce dimensiunea guvernului SUA, inclusiv cheltuielile cu ajutorul extern, a criticat Africa de Sud pe platforma sa de social media, X, pentru ceea ce el a susţinut a fi „politici deschis rasiste”.
Ministerul de Externe al Africii de Sud a afirmat într-un comunicat că pare să existe o „campanie de dezinformare şi propagandă”.
„Este ironic faptul că ordinul executiv prevede statutul de refugiat în SUA pentru un grup din Africa de Sud care rămâne printre cele mai privilegiate din punct de vedere economic, în timp ce persoanele vulnerabile din SUA provenind din alte părţi ale lumii sunt deportate şi li se refuză azilul, în ciuda dificultăţilor reale”, a declarat acesta. „Reiterăm faptul că Africa de Sud rămâne angajată să găsească soluţii diplomatice la orice neînţelegeri sau dispute”, punctează MAE sud-african.
Grupurile de presiune afrikaner conservatoare s-au declarat îngrijorate de reducerea ajutorului SUA pentru Africa de Sud şi de faptul că Africa de Sud va fi exclusă din Legea privind creşterea şi oportunităţile în Africa. Actul respectiv este o lege americană ce trebuie reînnoită de Congresul SUA în acest an, care permite exportatorilor sud-africani, inclusiv agricultorilor, să vândă mii de produse în SUA fără taxe vamale.
„Aceasta este într-adevăr o criză”, a declarat Kallie Kriel, directorul general al Afriforum, care se descrie ca un grup pentru drepturile civile ale afrikanerilor, dar a fost acuzat de rasism. „Dacă cineva este de vină, acesta este preşedintele şi liderii ANC (Partidul Congresului Naţional African)”, a declarat el. „Vrem, de asemenea, să ne arătăm aprecierea faţă de preşedintele Trump … pentru recunoaşterea şi identificarea discriminării cu care se confruntă afrikanerii prin legislaţia rasistă, prin ameninţările la adresa drepturilor de proprietate”, a declarat Kriel la o conferinţă de presă, adăugând: „Am devenit un popor aici, suntem un popor indigen în această ţară şi nu mergem nicăieri”.
Trump declarase anterior că va opri finanţarea pentru Africa de Sud până când va exista o investigaţie completă a acuzaţiilor potrivit cărora „Africa de Sud confiscă terenuri şi tratează foarte rău anumite clase de oameni”.
Potrivit CNN, la începutul acestei săptămâni, preşedintele Ramaphosa a vorbit şi cu „primul prieten” al lui Trump, Elon Musk, care este născut în Africa de Sud, „despre probleme de dezinformare şi denaturare cu privire la Africa de Sud”, subliniind „valorile constituţionale ale Africii de Sud legate de respectarea statului de drept, justiţie, corectitudine şi egalitate”, se arată într-o declaraţie a guvernului sud-african.