Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni pe reţelele sociale că „a dat instrucţiuni pentru a forma un grup naţional de negociere permanent şi extins”. Anunţul intervine în timp ce preşedintele Donald Trump se pregătea luni să vorbească la telefon cu omologul său de la Kremlin după ce săptămâna trecută au avut loc primele negocieri directe din martie 2022 între ruşi şi ucraineni.
Zelenski a făcut anunţul după o reuniune pe tema eforturilor diplomatice pentru „a pune capăt războiului şi a stabili o pace reală şi durabilă” care a avut loc luni. Zelenski s-a referit în acelaşi timp la discuţiile de la Istanbul pentru a reafirma angajamentul Ucrainei „de a avansa pacea şi necesitatea de a pune presiune pe Rusia pentru a opri războiul”.
Nu au fost oferite detalii suplimentare cu privire la componenţa echipei sau la termenul limită pentru crearea acesteia.
În acelaşi timp, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat partea ucraineană că şi-a schimbat constant poziţia în timpul discuţiilor de la Istanbul.
„Şi uitaţi-vă la numărul de ori în care regimul de la Kiev şi-a schimbat poziţia – chiar şi la discuţiile de la Istanbul a fost evident. Dimineaţa un lucru, seara altul, în dimineaţa următoare un al treilea, şi aşa în mod constant”, a reproşat Zaharova vorbind cu reporterii în marja Forumului juridic internaţional de la Sankt Petersburg, potrivit agenţiei TASS.
Preşedintele american Donald Trump urmează să discute luni cu preşedintele rus Vladimir Putin despre pacea din Ucraina, în timp ce liderii europeni au cerut Kremlinului să accepte o încetare imediată a focului pentru a opri cel mai mortal conflict din regiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanşând cea mai gravă confruntare între Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.
Trump, care doreşte să fie amintit de istorie ca un pacificator, a cerut în mod repetat să se pună capăt „băii de sânge” din Ucraina, pe care administraţia sa o prezintă ca un război prin procură între Statele Unite şi Rusia.
Sub presiunea lui Trump, delegaţii din ţările beligerante s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul pentru prima dată din martie 2022, după ce Putin a propus discuţii directe, iar europenii şi Ucraina au cerut o încetare imediată a focului.
„Subiectele convorbirii vor fi oprirea „băii de sânge” care ucide, în medie, peste 5.000 de soldaţi ruşi şi ucraineni pe săptămână, şi comerţul”, a scris Trump pe site-ul său Truth Social. „Să sperăm că va fi o zi productivă, va avea loc o încetare a focului şi acest război foarte violent, un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată, se va încheia”, a adăugat şeful Casei Albe, relatează Reuters.
Trump, care a declarat că progresul privind pacea este puţin probabil până când el şi Putin nu se vor întâlni, a declarat că va vorbi cu Putin luni la ora 10 a.m. (17.00 ora României ). Kremlinul a declarat că pregătirile pentru o convorbire sunt în curs de desfăşurare.
Trump, a cărui administraţie a precizat că Rusia s-ar putea confrunta cu sancţiuni suplimentare dacă nu ia în serios negocierile de pace, a declarat că va vorbi şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu diverşi membri ai NATO.
Putin, ale cărui forţe controlează o cincime din Ucraina şi avansează, a rămas ferm asupra condiţiilor sale pentru încheierea războiului, în ciuda presiunii publice şi private din partea lui Trump şi a avertismentelor repetate din partea puterilor europene.
Duminică, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului.
În iunie 2024, Putin a declarat că Ucraina trebuie să renunţe oficial la ambiţiile sale NATO şi să îşi retragă trupele de pe întregul teritoriul celor patru regiuni ucrainene pe care Rusia le revendică.
Duminică, premierul britanic Keir Starmer a discutat despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu liderii din Statele Unite, Italia, Franţa şi Germania, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
„Mâine, preşedintele Putin trebuie să arate că doreşte pacea acceptând încetarea necondiţionată a focului de 30 de zile propusă de preşedintele Trump şi susţinută de Ucraina şi Europa”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron pe X după convorbirea de duminică.
Putin se fereşte de o încetare a focului şi spune că luptele nu pot fi întrerupte până când nu sunt stabilite sau clarificate o serie de condiţii cruciale.
Liderii europeni spun că Putin nu este serios în ceea ce priveşte pacea, deşi se tem că Trump şi Putin ar putea forţa un acord de pace punitiv care va lăsa Ucraina în esenţă lipsită de o cincime din teritoriul său şi fără o garanţie de securitate puternică împotriva unui posibil atac viitor din partea Rusiei.
Fostul preşedinte american Joe Biden, liderii vest-europeni şi Ucraina au catalogat invazia drept o acaparare de teritorii în stil imperial şi au promis în mod repetat că vor învinge forţele ruse care, spun ei, ar putea ataca într-o zi NATO, o afirmaţie negată de Moscova.
Putin consideră războiul drept un moment decisiv în relaţiile Moscovei cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Uniunii Sovietice, în 1991, prin extinderea NATO şi invadarea a ceea ce el consideră sfera de influenţă a Moscovei, în care ar intra inclusiv Ucraina.