„Constituția are mai multe prevederi. Trebuie coroborate. Aceea jurământ până la jurământul noului președinte se referă la o stare de normalitate. Adică președintele trebuie să fi fost ales înainte sau la expirarea mandatului actualului președinte. Dacă normalitatea nu a existat, atunci operează interimatul. Pentru că prelungire de mandat nu. Ce rămâne? Interimatul. Dar până atunci așteptăm cât de curând HG pentru calendarul alegerilor. Spuneam că e vorba despre stabilitate, despre normalitate, despre drepturile și libertățile românilor de a-și alege președintele, despre democrație – dacă vreți -, despre statul de drept. (…) Vedeți câtă stare de nemulțumire, câtă tensiune, în timp ce oamenii ar trebui să se bucure de sfârșitul sărbătorilor, să înceapă noul an cu proiecte, cu optimism. Am început cu frisoane, am început cu nedumeriri, am început cu incertitudini, din care trebuie într-un fel să ieșim cât mai repede”, a declarat Tudorel Toader, la Digi24.
„Nu s-au grăbit, vedem cu toții. Sigur că interimatul poate dura foarte mult, președintele fiind la adăpostul acelui punct 22 din Hotărârea CCR, care Curte nu i-a prelungit mandatul. Curtea nu a făcut decât să preia un aliniat din Art. 83 și atâta tot. Fiecare l-a înțeles cum a vrut și cum i-a plăcut. Sigur, și cum a putut, e adevărat”, a adăugat Toader.
Întrebat dacă există vreun interes să se prelungească interimatul lui Iohannis, fostul judecător a răspuns: „E, știm cu toții că da. Nu știu, din partea lui sigur. (…) Actuala coaliție, actualul guvern putea să adopte HG cu graficul alegerilor de a doua zi de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial. Ceea ce nu a făcut. O HG nu e greu de adoptat, pentru că nu făcea decât să preia macheta hotărârii anterioare, schimba datele și o publica în Monitorul Oficial”.