Puţini turişti care ajung iarna în Delta Dunării se încumetă să facă plimbări cu caiacul, frigul şi pericolul de a cădea în apă fiind principalele cauze ale acestei situaţii, deşi, în zilele senine, vizitatorii care preferă acest gen de turism pe lacurile şi canalele din rezervaţie pot avea parte de amintiri de neuitat.
Ştefan Constantin, ghid de excursii în Deltă, a declarat, pentru AGERPRES, că, iarna, în majoritatea zilelor rezervaţia nu este spectaculoasă, din cauza condiţiilor meteorologice, păsările fiind foarte greu de observat.
„Sunt însă zile, puţine la număr, când Delta este spectaculoasă. Sunt acele zile când apa îngheaţă sau când este chiciură, când vântul nu bate deloc, iar apa se limpezeşte şi devine de un albastru incredibil, iar răsăriturile sunt foarte frumoase. Dacă ai noroc să prinzi astfel de zile, plimbările cu caiacul în Deltă devin memorabile”, a afirmat Ştefan Constantin.
El a mai spus că cererea pentru plimbările cu caiacul în Deltă iarna sunt foarte puţine sau inexistente în condiţiile în care există şi riscul unei schimbări bruşte a vremii, iar în contextul unui vânt puternic, temerarii ar putea să cadă în apă.
„Prin fişa postului să spunem, eu am mers cu caiacul şi atunci când vremea a fost rea şi a fost cumplit. Condiţiile meteo s-au schimbat când eram pe apă, iar rafalele de vânt au ajuns la 100 de kilometri la oră şi inevitabil am căzut în apă. Nu s-a întâmplat nimic ce ţine de supravieţuire. Am ieşit din apă, m-am întors acasă, dar experienţa în sine a rămas memorabilă. Pentru cineva care are meseria mea, este bine să ştie cum stau lucrurile”, a mai menţionat Ştefan Constantin, care este ghid de turism de aproape 15 ani.
El a adăugat că, anul acesta, numărul persoanelor care au solicitat excursii în Deltă cu caiacul şi bicicleta a fost de trei ori mai mare faţă de cel din anul 2021. AGERPRES/(A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)