Riscul unei noi crize a datoriilor pe termen scurt este limitat ca urmare a reducerii ratelor dobânzilor și a relaxării monetare suplimentare de către Banca Centrală Europeană, măsuri care susțin sustenabilitatea datoriilor, după cum explică firma elvețiană de investiții.
În plus, majoritatea țărilor europene au înregistrat costuri istorice scăzute ale împrumuturilor în perioada 2015-2021, ceea ce înseamnă că stocul datoriilor lor se va modifica mai lent ca răspuns la creșterea randamentelor pieței. După cum subliniază UBS, în timp ce volumele mari de rostogolire a datoriilor reprezintă un factor de risc, deficitele bugetare mari atrag o atenție din ce în ce mai mare și o sensibilitate sporită la presiunile pieței obligațiunilor.
Țările europene cele mai sensibile la a suscita îngrijorări bugetare, în opinia UBS, sunt Franța, Italia, Belgia, Ungaria, România și Slovacia. În schimb, țările care s-au aflat în epicentrul crizei datoriilor europene și au fost supuse unor programe de salvare, și anume Grecia, Irlanda, Portugalia și Spania, și-au îmbunătățit semnificativ pozițiile bugetare, prezentând echilibre bugetare sănătoase și o reducere a ratei datoriilor. Deși programele de austeritate au cauzat inițial dificultăți economice, aceste economii cresc acum peste media zonei euro și demonstrează o rezistență îmbunătățită.
Numărându-se printre cele mai mari trei economii din zona euro, atât Franța, cât și Italia sunt acum sensibile la creșterea costurilor de împrumut, în timp ce rata scăzută de creștere a economiei Germaniei și investițiile publice mari ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea țării de a menține indicatori bugetari sănătoși.
Situația datoriei Franței reprezintă cea mai importantă amenințare pentru piețele europene de obligațiuni pe termen scurt, potrivit companiei elvețiene de investiții. În timp ce Italia și Belgia gestionează datorii guvernamentale mari de decenii, dar au luat mai multe măsuri pentru a limita riscurile bugetare, Franța înregistrează deficite care persistă, ceea ce a făcut ca datoria ei să crească în mod constant în ultimii 30 de ani. Franța a îndeplinit criteriul limită de deficit de 3% din Tratatul de la Maastricht în doar șapte din ultimii 24 de ani și nu a mai înregistrat excedent din 1974. În plus, în acest moment există o lipsă de susținere politică și publică pentru ca țara să aibă finanțe publice sănătoase. Cu toate acestea, UBS consideră că situația datoriilor Franței se deteriorează, într-adevăr, dar într-un ritm moderat, existând o marjă bugetară semnificativă pentru rezultate bugetare pozitive. Astfel, deși condițiile nefavorabile de finanțare și deficitele mari persistă, nivelurile critice care vor spori preocupările investitorilor la niveluri „periculoase” vor apărea mai târziu, spre sfârșitul acestui deceniu.
Într-un astfel de scenariu, banca centrală ar fi prima linie de apărare, dar spre deosebire de SUA, Marea Britanie sau Japonia, răspunsul BCE este complicat de constrângerile legale, dar și de perspective divergente la nivelul zonei euro.