Ucraina – Atacuri ruseşti în două regiuni, alertă aeriană naţională

Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă dimineaţă atacuri ruseşti în două regiuni estice, după ce au emis o alertă aeriană la nivelul întregii ţări, la trei zile după un atac masiv cu drone lansat de Kiev împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov, un oraş important din apropierea frontierei de est a Rusiei, a raportat „atacuri inamice” în două localităţi, precizând că pagubele sunt în curs de evaluare.

În regiunea Poltava (centru), un atac de natură nespecificată a avariat „infrastructura energetică”, lăsând 164 de locuinţe fără electricitate, a declarat administraţia militară locală, adăugând că nu au fost raportate deocamdată victime.

Harta oficială online a alertei aeriene a acoperit întreaga Ucraină cu puţin timp înainte de ora locală 07:00 (05:00 GMT).

Pe contul de Telegram, forţele aeriene au avertizat cu privire la o „ameninţare cu rachete în toate zonele în care a fost emisă o alertă”.

În special, aceasta a precizat că a identificat un risc de atac cu rachete în regiunile Nikolaiev şi Herson (sud), drone care survolează mai multe regiuni din nord-est şi a făcut referire la o „ameninţare cu arme balistice provenind din nord-est”.

Acest avertisment vine la doar câteva zile după ce Kievul a lansat marţi seara unul dintre cele mai mari atacuri cu drone împotriva teritoriului rus, ucigând un copil şi pe mama sa şi incendiind o rafinărie.

Vineri, o rachetă rusească a rănit şapte persoane în centrul istoric al Odessei, un mare oraş portuar din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre un atac cu rachete balistice.

„Printre cei aflaţi în epicentrul atacului sunt diplomaţi norvegieni”, a spus el, fără a preciza dacă aceştia se aflau printre cei răniţi.

În februarie, când invazia rusă intră în al patrulea an, armata rusă îşi intensifică avansurile în estul ţării, iar forţele Kievului sunt neputincioase să le oprească.

Perspectiva unor negocieri între Moscova şi Kiev este tot mai ridicată, în timp ce revenirea lui Donald Trump este văzută ca un potenţial punct de cotitură în război.

Poziţia sa este ambiguă: critic la adresa sumelor cheltuite de Statele Unite pentru a ajuta Ucraina, el a adoptat în acelaşi timp un ton dur cu Moscova, pe care a ameninţat-o cu sancţiuni suplimentare în ultimele săptămâni.

‘Budapesta va bloca sancțiunile UE împotriva Rusiei dacă nu se reia tranzitul gazelor prin Ucraina’ – Viktor Orban

Goldman Sachs: Economia circulară câştigă teren: sustenabilitatea devine o prioritate pentru companii şi investitori