Ucraina îşi continuă incursiunea în Rusia şi lansează atacuri cu drone. Stare de urgenţă în regiunea LipeţK. Şase răniţi, o centrală electrică avariată, incendiu într-o bază militară. ISW: trupe au pătruns 35 km în Rusia

Armata ucraineană îşi continua vineri incursiunea în regiunea rusă Kursk şi a lansat în noaptea de joi spre vineri atacuri ”masive” cu dronă în mai multe regiuni din Rusia, mai ales în Lipeţk, situată la aproximativ 300 de kilometri de frontieră, unde a izbucnit un incendiu într-o bază militară, relatează AFP.

Guvernatorul regional al Lipeţkului, Igor Artamonov, a decretat starea de urgenţă după un ”atac masiv” cu drone ucrainene soldate cu cel puţin şase răniţi, anunţă el, şi care a avariat o centrală electrică.

Potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi RIA Novosti, care citează autorităţi regionale, un incendiu a izbucnit într-o bază aeriană militară în regiunea Lipeţk, fără să precizeze cauzele.

Apărarea aeriană rusă a doborât 29 de drone ucrainene în regiunea de frontieră Belgorod, anunţă pe Telegram guvernatorul Viaceslav Gladkov, potrivit căruia acest atac a cauzat pagube materiale, dar nu şi răniţi.

La Sevastopol, în Peninsula Crimeea amenxată de Rusia în 2014, guvernatorul Mihail Razvojaïev a anunţat atacuri cu drone aerine şi maritime.

Aceste atacuri nocturne au fost lansate în momentul în care Ucraina desfăşoară de marţi o ofensivă în regiunea rusă de frontieră Kursk.

Peste 1.000 de militari ucraineni, aproximativ zece tancuri şi aproximativ 20 de blindate au pătruns marţi în această regiune rusă, potrivit Statului Major rus, care dă asigurări că face totul pentru a-i respinge.

Acest contingent pare însă că a câştigat teren şi că a luat Forţele ruse pe nepregătite, în pofida faptului că Kievul a păstrat o tăcere aproape totală asupra operaţiunii.

”RESIMŢIREA” EFECTELOR RĂZBOIULUI

”Rusia a adus războiul în ţara noastră şi trebuie să-i resimtă” efectele, a tunat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa de joi seara, însă fără să menţioneze în mod direct această incursiune.

Consilierul său Mihailo Podoliak a anunţat că această ofensivă-surpriză este o consecinţă a ”agresiunii” ruse în Ucraina, fără să o atribuie în mod clar forţelor Kievului.

”De-acum o mare parte a comunităţii internaţionale consideră Rusia ca pe o ţintă legitimă a operaţiunilor de orice tip şi cu orice armă”, a adăugat el, în contextul în care numeroase ţări din Occident au interzis Ucrainei să folosească armamentul pe care i-l furnizează pentru a ataca pe teritoriul rus.

Podoliak a apreciat joi la televiziunea naţională că, pentru a obţine ceva de la Moscova ”la masa negocierilor”, nu trebuie ca acest conflict să urmeze ”scenariul” stabilit de către ruşi.

Statele Unite, principalul susţinător al Kievului, au reiterat joi că ”susţin ferm eforturile Ucrainei de a se apăra agresiunii ruse”, fără să comenteze detaliile situaţiei.

Washingtonul anunţa cu o zi mai înainte că a intrebat autorităţile ucrainene, pentru a înţelege ”obiectivele” acestei incursiuni de o amploare fără precedent.

”Operaţiunea de distrugere a formaţiunilor armatei ucrainene continuă”, a anunţat, la rândul său, joi, Ministerul rus al Apărării, dând asigurări că le împiedică să ”pătrundă adânc” în regiune.

TABLOU ALARMANT

Ministerul a publicat videouri filmate de drone care arată, susţine el, distrugerea unor militari şi vehicule ucrainene în regiunea rusă Kursk.

Comunicarea oficială rusă vrea să liniştească, iar autorităile regionale evocau joi o situaţie ”stabilă şi sub control”, însă taboul prezentat de către experţi militari este mai alarmant în privinţa Rusiei.

Potrivit Institutului Studiului Războiului (ISW), un centru de cercetare cu seidul în Statele Unite, trupele ucrainene au pătruns până la 35 de kilometri în interiorul teritoriului rus.

Potrivit mai multor analişti, militarii ucraineni au atins Sudja, un oraş rus cu aprocimativ 5.500 de locuitori, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră şi în care se află un ”hub” de gaze naturale care furnizează în continuare gaze naturale Europei prin Ucraina.

Locuitori evacuaţi din acest oraş vorbesc despre o situaţie dificilă la faţa locului, potrivit unor imagini difuzate de Partidul Liber Democrat Rus (LDPR, ultranaţionalist, extremă dreapta), care participă la primirea deplasaţilor.

”Situaţia este proastă. Nu există comunicare” cu cei rămaşi la faţa locului, declară Aleksei, un ambulanţier din Sudja care aştepta să primească un ajutor umanitar.

Alt bărbat, tot Aleksei, un voluntar, declară că evacuaţii ”se simt abandonaţi”.

Observatori militari ucraineni au difuzat pe canale pe Telegram imagini din dronă – neverificate – care arată militari ruţi care se predau.

Miercuri, Vladimir Putin a apărut în mod vizibil furios la televiziunea rusă şi a denunţat o ”provocare la scară mare” a Ucrainei, pe care a acuzat-o de faptul că loveşte orbeşte clădiri civile.

Amploarea înaintării militare ucrainene în Rusia este neclară, însă gigantul rus Gazprom a dat asigurări joi că livrează în continuare zilnic, ca de obicei, gaze naturale prin Sudja.

Aceste gaze natutrale tranzitează apoi Ucraina către Slovacia şi Ungaria.

Autorităţile au instaurat starea de urgenţă în regiunea Kursk şi au anunţat că până la cinci civili au fost ucişi, iar alţi 66 răniţi, inclsuiv nouă copii.

Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate.

Purtătorul de cuvânt al PSD, întrebat dacă s-a discutat despre Rafila în Consiliul Politic Naţional: Nu. Dacă se va dovedi că ancheta administrativă nu a fost desfăşurată în conformitate cu legea şi cu aşteptările noastre în general, se vor lua măsuri

Romaşcanu: Preşedintele PSD va fi votat în mod electronic, pe telefonul mobil, în baza unui cod QR individual, pe care îl va primi fiecare delegat pe spatele legitimaţiei/ Votul este secretizat