Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Keir Starmer, a cărui ţară este un susţinător-cheie al Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, au semnat un acord ”istoric” de parteneriat pe o perioadă de ”100 de ani” între Kiev şi Londra, cu puţin timp înaintea întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP.
”Am semnat împreună un acord istoric, primul de acest fel, un nou parteneriat între Regatul Unit şi Ucraina care reflectă afecţiunea uriaşă care există între naţiunile noastre”, a declarat Starmer presei la Kiev, după semnare.
Documentul prevede o consolidare a cooperării în domeniile apărării şi securităţii maritime, dar şi ”parteneriate ştiinţifice şi tehnologice” în domeniile sănătăţii, agro-tehnologiei, spaţiului şi dronelor, potrivit textului, publicat de Kiev.
Preşedintele Volodimir Zelenski s-a felicitat de relaţile ”mai strânse ca niciodată” între Londra şi Kiev, în timp ce se auzeau aexplozii în centrul Kievului, iar o dronă survola cartierul guvernamental.
CONSOLIDAREA APĂRĂRII ANTIAERIENE
”Discuţiile noastre s-au desfăşurat în zgomotul apărării antiaeriene aici, la Kiev”, de unde ”sarcina nunmărul unu – creşterea cooperării pentru ca scutul antiaerian ucrainean, armata noastră, forţele noastre maritime ucrainene, securitatea cibernetică să fie suficient de puternice pentru a rezista” Rusiei, a declarat Zelenski.
Liderul laburist Keir Starmer se afla pentru prima oară în Ucraina de la alegerea sa, în iulie, cu câteva zile înainte de întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump.
Ucraina, a cărei armată este epuizată şi în recul pe front, după aproape trei ani de invazie rusă, şi aliaţii săi europeni se tem de o eventuală dezangajare americană, în contextul în care Donald Trump a declarat în mai multe rânduri că vrea să pună capăt acestui război rapid.
Obiectivul ”principal” este ”asigurarea faptului ca Ucraina să se afle în cea mai puternică poziţie posibilă în cursul lui 2025”, a subliniat Starmer în faţa presei britanice, în timpul unei vizite la militari ucrainei răniţi, într-un spital.
Cei doi lideri au discutat despre posibilitatea staţionării unor trupe din Occident în Ucraina care să supervizeze un eventual acord de încetare a focului, o propunere avansată de către preşedintele francez Emmanuel Macron.
Starmer nu s-a angajat să trimită trupe, însă a declarat joi seara la Sky News că va discuta despre posibilitatea unei astfel de desfăşurări cu ate ţări.
”Vom discuta despre acest lucru cu un anumit număr de aliaţi, bineînţeles inclusiv cu preşedintele Macron şi peşedintele Zelenski, prezent aici, şi ne jom juca deplin rolul”, a declarat el.
”Este prea devreme pentru a discuta despre detalii”, a declarat Zelenski, potrivit căruia un asemenea contingent poate să constituie ”doar un segment al garanţiilor de securitate” ale Ucrainei, a căror configurare globală ar putea să fie stabilită după negocieri cu administraţia lui Donald Trump.
GARANŢII DE SECURITATE
”Nu avem în vedere garanţii de securitate ale Ucrainei fără Statele Unite”, a subliniat preşedintele ucrainean.
”Nu am purtat încă o discuţie de fond despre garanţii de securitate cu noua administraţie” americană, a adăugat el.
Keir Starmer a promis, la rândul său, să coopereze cu Kievul pentru a capăt războiului şi a ”garanta securitatea Ucrainei, a garanta toată pacea posibilă şi a descuraja orice agresiune viitoare”.
Donald Trump, care urmează să fie învestit luni, la 20 ianuarie, a anunţat că este pe cale să pregătească o întâlnire cu Vladimir Putin pentru ca să ”termine” cu Războiul din Ucraina.
Miliardarul republican şi-a afişat în mod clar scepticismul faţă de ajutorul în valoare de miliardele de dolari al Washingtonului în susţinerea Ucrainei împotriva Rusiei.
În audierea sa, miercuri, Marco Rubio, secretarul de Stat desemnat de către Donald Trump, a îndemnat la o ”diplomaţie îndrăzneaţă” a Statelor Unite pentru a pune capăt războului.
Principala problemă a Ucrainei, a declarat el, nu este că ”duce lipsî de bani, ci mai degrabă că duce lipsă de ucraineni”.
Regatul Unit este unul dintre principalii susţinători ai Kievului de la începutul războiului. El funizează armatei ucrainene rachete de tip Storm Shadow, folosite de Kiev în lovirea unor ţinte militare şi energetice în Rusia, o linie roşie a Moscovei.
Londra a promis un ajutor militar şi civil în valoare de 12,8 miliarde de lire sterline de la începutul invaziei ruse şi a format peste 50.000 de militari ucraineni pe teritoriul britanic, potrivit unor date oficiale.
Vizita lui Starmer la Kiev intervine în contextul în care armata ucaineană se află în dificultate de mai multe luni în diverse sectoare ale frontului împotriva unei armate ruse mai numeroase şi mai bine înarmate.
Armata ucraineană a anunţat joi că luat prizonieri 27 de militari ruşi în regiuna rusă Kursk, în care ocupă o mică parte după o ofensivă-surpriză în vară.
Keir Starmer se află vineri la Varşovia pentru a lansa negocieri în vederea unui acord de apărare şi securitate.