Declarațiile lui Yermak urmează anunțului președintelui Volodymyr Zelensky că este gata să se întâlnească cu Putin pentru discuții în Turcia pe 15 mai.
Kremlinul a încercat să se poziționeze drept deschis la discuții, respingând în același timp o propunere de încetare a focului a Kievului și a partenerilor săi occidentali. Moscova a propus, de asemenea, negocieri directe cu Ucraina săptămâna aceasta, dar nu a comentat o potențială întâlnire față în față dintre Putin și Zelensky.
Întrebat dacă Ucraina ar lua în considerare negocierea cu altcineva din Rusia, altul decât Putin, Yermak a răspuns: „Știți cine altcineva din Rusia ia decizii de acest nivel și este capabil să asigure implementarea lor?”
„Desigur, el (Putin) va delega etapele tehnice și pregătitoare, dar înțelegem cine este în cele din urmă responsabil”, a adăugat șeful de cabinet al lui Zelensky.
Yermak a spus că Ucraina este deschisă negocierilor de pace, dar nu în condițiile actuale ale Kremlinului.
„Rusia va încerca să scape de sancțiuni folosind procesul de negociere ca acoperire. Acest format este condus de o dorință clară de a induce în eroare pe toată lumea”, a subliniat el.
Oficialul ucrainean a confirmat că administrația lui Zelensky continuă să insiste asupra unei încetări a focului monitorizate de 30 de zile ca o condiție prealabilă pentru începerea negocierilor.
„Există o poziție comună cu partenerii noștri: mai întâi, o încetare a focului, apoi discuții. Acest lucru se reflectă și în toate declarațiile recente de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a remarcat Yermak.
Moscova a respins armistițiul din 12 mai și, în schimb, a sugerat reluarea discuțiilor la Istanbul pe 15 mai.
Yermak a respins acest lucru ca pe o tactică de stăpânire: „Am negociat cu… (Rusia) de ani de zile și știm cum ei pot sta în timp. Mai presus de toate, Ucraina vrea o pace justă și de durată. Nu vom oferi Rusiei șansa de a ne învinovăți pentru perturbarea procesului de pace”.
Oficialul a spus că următorul pas îi revine în întregime Moscovei.
„Dacă Rusia este de acord, atunci trecem la următoarea etapă, care este de asemenea clară și pentru care partenerii noștri sunt pregătiți. Dacă nu, atunci vă rog, ar trebui să existe presiune asupra Rusiei prin sancțiuni și alte acțiuni, absolut concrete și clare”.
Ucraina a acuzat Rusia că a ignorat propunerea de armistițiu, deoarece o dronă rusă ar fi atacat un tren de marfă în regiunea Donețk pe 12 mai, rănind un șofer.
Kievul a fost deja de acord cu o propunere susținută de SUA pentru un armistițiu de 30 de zile, spunând că este pregătită să meargă înainte dacă Moscova îi revine. Până acum, Kremlinul a refuzat, propunând în schimb discuții pe care, potrivit consilierului Kremlinului Yuri Ushakov, Rusia dorește să se bazeze pe termenii discuțiilor de la Istanbul din 2022 și pe „situația actuală de pe câmpul de luptă”.
Discuțiile de la Istanbul se referă la negocierile dintre Ucraina și Rusia desfășurate în Turcia la sfârșitul lunii martie 2022, care au subliniat condițiile potențiale pentru un acord de pace.
În cei trei ani de la discuțiile eșuate, rețelele de propagandă ruse au promovat frecvent ideea că pacea a fost aproape atinsă la Istanbul în fața liderilor occidentali, în special a Marii Britanii de atunci. Premierul Boris Johnson a făcut presiuni pe Zelensky să respingă acordul și să continue lupta.
În realitate, documentele scurse din 2022 arată că prima ofertă de pace a Moscovei a echivalat cu capitularea efectivă a Ucrainei, inclusiv reduceri masive de trupe, abandonarea armelor avansate și recunoașterea controlului Rusiei asupra teritoriilor ocupate.