UEFA a organizat primul simpozion dedicat VAR: „Punem bazele unui sistem unificat în Europa”

UEFA a găzduit la Lisabona primul simpozion dedicat tehnologiei VAR – un eveniment care a reunit, pentru prima dată, toţi factorii de decizie importanţi din fotbalul european în jurul unei teme esenţiale: unificarea şi îmbunătăţirea sistemului de arbitraj video, informează frf.ro.

Simpozionul a abordat subiecte majore precum scopul iniţial al VAR, provocările şi succesele implementării acestuia, lecţiile învăţate din alte sporturi, precum şi nevoia de comunicare transparentă şi coerentă în privinţa deciziilor de arbitraj. Participanţii au discutat şi despre viitorul arbitrajului, cu accent pe inovaţie, tehnologii de nouă generaţie şi o colaborare mai strânsă la nivel european.

„Uniformitatea este cheia în arbitraj, inclusiv în cazul VAR. Obiectivul nostru este să avem consistenţă în fiecare meci, nu doar în competiţiile UEFA, ci şi în ligile interne”, a declarat Roberto Rosetti, directorul general al departamentului de arbitraj din cadrul UEFA. El a subliniat importanţa evenimentului: „Nu este doar o întâlnire – este un moment definitoriu pentru viitorul VAR şi al fotbalului”.

Evenimentul a avut invitaţi de marcă, precum selecţionerul Portugaliei Roberto Martínez, arbitra franceză Stéphanie Frappart, fostul internaţional portughez André Martins, directorul tehnic al IFAB David Elleray, secretarul general adjunct al UEFA Giorgio Marchetti, instructorul FIFA Massimiliano Irrati, precum şi experţi din volei, baschet şi cricket.

Au fost prezenţi în cele două zile ale evenimentului reprezentaţi ai 45 de asociaţii din cele 46 afiliate UEFA care au implementat sau urmează să implementeze sistemul VAR. România a fost reprezentată de Kyros Vassaras, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, şi de Cătălin Popescu, manager de comunicare al Federaţiei Române de Fotbal. Printre exemplele de bune practici evidenţiate s-a numărat şi analiza video a fazelor controversate realizată de Kyros Vassaras – un model utilizat şi în Italia.

Conform datelor prezentate în cadrul simpozionului, arbitrii iau, în medie, 200 de decizii pe meci – aproximativ una la fiecare 20–25 de secunde. Fără VAR, 97,49% dintre decizii sunt corecte. Cu ajutorul tehnologiei, acurateţea creşte la 99,60%!

UPDATE – CCR a atacat cu recurs decizia Curţii de apel Ploieşti privind suspendarea Hotărârii de anulare a alegerilor/ Şi Parchetul şi două persoane fizice au contestat decizia Curţii de Apel Ploieşti / Alte 10 acţiuni vizând Hotărârea CCR, la Ploieşti

POT, condus de Anamaria Gavrilă, a petrecut și acum cere de la stat banii pe care i-a cheltuit pe alcoolul consumat. AEP a început verificări