„Președintele sirian Assad și membrii familiei sale au sosit la Moscova. Rusia, pe baza unor considerente umanitare, le-a oferit azil”, a spus sursa, relatează Interfax și TASS.
Potrivit acestuia, „Rusia a susținut întotdeauna căutarea unei soluții politice în soluționarea crizei siriene”.
„Pornim de la necesitatea de a relua negocierile sub auspiciile ONU”, a adăugat sursa.
„Oficialii ruși sunt în contact cu reprezentanți ai opoziției armate siriene, ai căror lideri au garantat securitatea bazelor militare și a instituțiilor diplomatice ruse din Siria”, a subliniat sursa de la Kremlin.
Sursa și-a exprimat speranța pentru continuarea dialogului politic în numele intereselor poporului sirian și dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Federația Rusă și Siria.
Avionul lui Assad a dispărut de pe radar în această dimineață, sporind zvonurile despre presupusa sa moarte. Se pare că fostul lider al Siriei a plecat în Rusia.
Context
Bashar al-Assad a renunţat la funcția de președinte al Siriei și a părăsit țara, dând instrucțiuni de „transfer pașnic al puterii”, conform unui anunț anterior al ministerului rus de Externe, care afirma că Moscova nu a participat la aceste negocieri, conform TASS.
De la începutul războiului civil sirian, în 2011, Turcia s-a poziționat de partea rebelilor, în timp ce Rusia și Iranul au susținut forțele guvernamentale controlate de Bashar al-Assad.
„În urma negocierilor dintre Bashar al-Assad și o serie de participanți la conflictul armat de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, acesta a luat decizia să părăsească postul prezidențial și să plece din țară, dând instrucțiuni pentru a efectua transferul de putere în mod pașnic”, afirmă MAE rus.
Ministerul rus de Externe a precizat că s-a adresat părților implicate în criza din Siria, cerându-le să nu recurgă la violență și „să rezolve toate problemele de guvernare prin mijloace politice” și a menționat că nu participat la negocieri.
Departamentul diplomatic rus a precizat că Rusia se află în contact cu toate grupările opoziției siriene. „Îndemnăm la respectarea opiniilor tuturor forțelor etno-confesionale din societatea siriană, susținem eforturile de stabilire a unui proces politic incluziv, bazat pe rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, adoptată în unanimitate”, au adăugat sursele MAE rus.
„Sperăm că toate aceste abordări vor fi luate în considerare de către ONU și toți actorii interesați, inclusiv în contextul realizării inițiativei reprezentantului special al secretarului general al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, privind organizarea urgentă a negocierilor incluzive inter-siriene la Geneva” – au subliniat sursele citate.