Deși demisia sa a avut loc aproape imediat după asasinarea generalului-locotenent Igor Kirillov, comandantul Forțelor de Apărare Radiațională, Chimică și Biologică (RChBZ), o sursă susține că plecarea lui Yuriev este legată de pensionare. Potrivit acesteia, decretul privind înlăturarea lui Yuriev din funcție a fost semnat pe 16 decembrie – cu o zi înainte de moartea lui Kirillov.
Sursa publicației a clarificat că decizia privind schimbarea lui Yuriev ar fi fost luată în vară. Toți adjuncții săi rămân la locul lor, iar sarcinile șefului sunt atribuite temporar unuia dintre ei. Numele noului candidat pentru acest post nu a fost încă anunțat, a subliniat sursa.
Generalul-locotenent Igor Kirillov și asistentul său Ilya Polikarpov au murit în dimineața zilei de 17 decembrie într-o explozie lângă o clădire rezidențială de pe Ryazansky Prospekt din Moscova. Potrivit unor surse informate de la BBC și The Wall Street Journal, ar fi fost o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Surse din securitate au afirmat asta și pentru presa din Ucraina.
O sursă din SBU a declarat pentru BBC: „Kirillov a fost un criminal de război și o țintă absolut legitimă, deoarece a dat ordine de a folosi arme chimice interzise împotriva trupelor ucrainene. Un astfel de sfârșit lipsit de glorie îi așteaptă pe toți cei care ucid ucraineni”.
Putin a criticat serviciile secrete rusești pentru acest eșec
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut joi, la conferinţa sa de presă anuală, că asasinarea generalului Igor Kirilov, comandantul trupelor de apărare radiologică, chimică şi biologică ale forţelor armate ruse, este rezultatul unui eşec al serviciilor secrete ruse, dar a acuzat în acelaşi timp Ucraina de „terorism”, asasinatul fiind de altfel revendicat de Kiev, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
„Acest asasinat a fost comis într-un mod periculos pentru vieţile multora. Regimul de la Kiev a comis în mod repetat astfel de crime, crime teroriste, atacuri teroriste împotriva multor cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a amintit Putin.
Pe de altă parte, „aceasta înseamnă că serviciile noastre de informaţii lasă aceste atacuri să se producă”, a remarcat preşedintele rus. „Trebuie pur şi simplu să ne îmbunătăţim activitatea, nu trebuie să permitem asemenea eşecuri”, a indicat el, relatează Agerpres.
Asasinatul
Generalul Igor Kirilov şi asistentul său au fost ucişi marţi dimineaţă, când o bombă ascunsă într-un scuter electric a fost detonată de la distanţă în momentul în care ei ieşeau pe uşa blocului din Moscova unde locuia generalul.
Autorităţile ruse au arestat între timp un suspect uzbec, despre care afirmă că a mărturisit că a fost recrutat de serviciile secrete ucrainene. De altfel, o sursă din sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) revendicase deja implicarea Kievului în acest asasinat, motivând că pentru Ucraina generalul Kirilov era o ţintă legitimă în condiţiile în care el ar fi responsabil pentru folosirea unor arme chimice pe frontul ucrainean. De asemenea, Kirilov a dat mai multe declaraţii presei în care a afirmat că în Ucraina există „laboratoare biologice americane” secrete.
De când Rusia a lansat războiul contra Ucrainei în februarie 2022, serviciile secrete ucrainene au ucis în operaţiuni pe teritoriul rus responsabili ruşi ori susţinători ai Kremlinului, cum au fost un celebru blogger militar rus asasinat într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg sau Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, scriitor naţionalist rus apropiat al Kremlinului, ucisă tot de o bombă amplasată sub maşina sa.
Generalul Kirilov este însă acum responsabilul rus cu rangul cel mai înalt asasinat într-o astfel de operaţiune, iar uciderea sa, chiar în capitala rusă, ridică semne de întrebare asupra protocoalelor de securitate aplicate pentru protecţia oficialilor ruşi.