Ultimă oră – Kievul și SUA sunt pe cale să încheie o înțelegere în privința mineralelor rare din Ucraina

Aproape toate detaliile cheie au fost finalizate, iar Kievul se angajează să finalizeze tranzacția „cât mai repede posibil”, a spus ea într-o postare pe X – care a fost ștearsă la câteva minute după ce a fost publicată, informează ziarul britanic Independent.co.uk.

Decizia vine la câteva zile după ce consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat că Ucraina va semna acordul într-un „termen foarte scurt”.

Administrația Trump a cerut anterior profituri de 500 de miliarde de dolari din mineralele rare ale Ucrainei pentru a compensa împrumuturile sale din timpul războiului.

Kievul a respins această ofertă, afirmând că cifra este mult mai mare decât sprijinul trimis Ucrainei de Casa Albă.

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, care se află la Kiev pentru a marca cea de-a treia aniversare a invaziei Rusiei, a declarat că țările sunt „foarte aproape de semnarea acestui acord între SUA și Ucraina”.

Vestea vine în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski este însoțit de liderii mondiali la evenimentul de sprijin al Kievului.

Zelenski a spus că Ucraina are „mai mulți prieteni în lume ca niciodată”, adăugând că Rusia vizează modul de viață european.

Context

Donald Trump a afirmat sâmbătă că încearcă să „recupereze banii” din ajutorul american acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse, pe fondul discuţiilor dintre Washington şi Kiev asupra unui acord referitor la resursele minerale ale Ucrainei, transmite AFP, relatează Agerpres.

„Cerem pământuri rare şi petrol, orice putem obţine”, a declarat preşedintele american la marea reuniune a conservatorilor americani (CPAC), în apropiere de Washington.

„Încerc să recuperez banii sau să îi asigur”, a spus Donald Trump.

„Vreau să ne dea ceva pentru toţi banii pe care i-am investit”, a adăugat preşedintele american, care a răsturnat complet poziţia Statelor Unite faţă de războiul din Ucraina şi s-a apropiat de Moscova.

De câteva săptămâni, Donald Trump reclamă echivalentul a 500 de miliarde de dolari în pământuri rare drept despăgubire, în opinia sa, pentru sprijinul american acordat Kievului în faţa invaziei ruse, condiţii inacceptabile în acest stadiu pentru Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu este pregătit” să semneze un acord cu Statele Unite care să le ofere acces preferenţial la resursele minerale ale ţării, a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă ucraineană apropiată de acest dosar, în pline tensiuni cu Washingtonul.

Donald Trump a promis că va pune capăt rapid războiului din Ucraina, care a fost declanşat de invazia rusă în urmă cu trei ani.

Dar după o conversaţie telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, pe 12 februarie, el a preluat retorica Kremlinului legată de responsabilitatea autorităţilor ucrainene în conflict şi l-a numit pe Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, „dictator”.

Vineri, Donald Trump a afirmat că prezenţa preşedintelui ucrainean la discuţiile pentru a pune capăt războiului „nu este foarte importantă”. Această apropiere dintre Washington şi Moscova a provocat temeri în majoritatea capitalelor europene că Rusia va deveni şi mai puternică pe continent.

Problema acordurilor între Ucraina și SUA

Pe 21 februarie, Ucraina a primit o nouă versiune a acordului privind utilizarea resurselor naturale de la administrația Donald Trump. Proiectul de acord se dovedește a fi mai dur decât prima versiune, potrivit ediției ucrainene a Novoye Vremya (NV) și The New York Times, citând surse apropiate de negocieri, relatează Meduza. Versiunea anterioară a acordului prevedea că Ucraina ar trebui să fie de acord cu formarea unui fond comun cu Statele Unite, care ar include drepturile de a exploata subsolul.

În noua versiune, Washingtonul propune să asigure 100% din proprietatea viitorului fond pentru Statele Unite și să distribuie contribuțiile părților într-un raport de doi la unu, în care partea ucraineană contribuie cu două treimi din veniturile viitoare din producție, iar partea americană contribuie cu o treime pe care a furnizat-o deja sub formă de arme.

Dimensiunea fondului este propusă de partea americană pentru a fi stabilită la nivelul de 500 de miliarde de dolari – aceasta este compensația pentru costurile americane deja suportate și viitoare de asistență militară și financiară pentru Kiev pe care Donald Trump vrea să o primească de la Ucraina.

New York Times notează că această sumă nu a fost precizată în versiunea anterioară a acordului.

Potrivit publicației americane, noul proiect de acord are și o clauză privind veniturile din teritoriile ocupate în prezent de Rusia – în cazul eliberării acestora. Se presupune că ponderea veniturilor venite la fond din teritoriile eliberate va fi de 66%.

Proiectul noului acord „conține aproape aceleași prevederi pe care Kievul le-a respins anterior ca fiind prea împovărătoare, unele condiții par chiar mai dure decât în proiectul anterior”, notează The New York Times. Cinci surse NV „care lucrează la revizuirea noului proiect de acord” consideră că noul acord este mai dur decât cel anterior.

The Telegraph a scris că acordul propus de administrația Trump prevede controlul Washingtonului asupra resurselor minerale și de petrol și gaze, porturilor și „altor infrastructuri” ale Ucrainei. Administrația Trump vrea ca SUA să ia 50% din veniturile actuale din resurse ale Ucrainei, precum și 50% din valoarea „tuturor licențelor noi de resurse emise unor terțe părți”. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a refuzat să semneze acest acord. El a menționat că acordul nu spune nimic despre garanțiile de securitate pentru Ucraina. După aceea, Trump a început să-l critice aspru pe președintele ucrainean.

Steinmeier laudă rezistenţa ucrainenilor şi spune că Kievul nu este singur

VIDEO Andrea Compagno a ajuns direct la spital. Cum se simte fostul atacant al celor de la FCSB și FCU Craiova