Un afgan judecat cu privire la un atac cu cuţitul la Mannheim, soldat cu moartea unui poliţist, păstrează tăcerea asupra motivului în prima zi a procesului, într-o sală securizată a Închisorii Stuttgart-Stammheim

Un afgan judecat cu privire la un atac cu cuţitul, soldat cu moartea unui poliţist, în primăvara lui 2024, a păstrat joi tăcerea asupra motivului presupusei sale fapte, într-o Germanie aflată la limită cu privire la problemele imigraţiei şi insecurităţii, relatează AFP.

Prima zi a aprocesului său, într-o sală securizată a Închisorii Stuttgart-Stammheim (sud-vest), a avut loc în timp ce un ”atentat” – catalogat astfel de către autorităţi – cu maşina s-a soldat cu 28 de răniţi la Munchen (sud).

Presupusul autor, arestat, este tot un afgan.

Cu nouă luni mai înainte, la sfârşitul lui mai 2024, acuzatul, Sulaiman A., în vârstă de 26 de ani, a atacat mai mulţi membri ai unei mişcări antiislamiste într-o piaţă la Mannheim (vest).

Înainte să fie arestat de forţele de ordine, atacatorul, suspectat de simpatii jihadiste, a rănit cu cuţitul cinci persoane, inclusiv un poliţist în vârstă de 29 de ani, care a murit din cauza rănilor.

Sulaiman A., firav, cu cătuşe la mâini, s-a exprimat într-o germană aproape fără accent răspunzând celor câteva întrebări ale judecătorului, a constat in jurnalist AFP.

”M-am născut în Afganistan”, a declarat el despre originile sale.

Dar a continuat să tacă cu privire la motivul presupusului său act.

Un expert urmează să stabilească dacă tânărul suferă sau nu de probleme psihiatrice, aşa cum a scris presa. Avocaţii săi au refuzat să se exprime în legătură cu acest subiect.

”NECREDINCIOŞI”

Potrivit anchetatorilor, Sulaiman A. împărtăşeşte ideologia grupării jihadiste Statul Islamic (SI). El ar fi decis cel mai târziu la începutul lui mai 2024 să comită un atentat în Germania împotriva ”necredincioţilor”, potrivit actului acuzării întocmit de către parchet.

La 31 mai, el l-a înjungjiat mai întâi pe principalul vorbitor la o manifestaţie a mişcării cetăţeneşti Pax Europa (BPE).

Este vorba despre Michael Stürzenberger, un critic al islamului, care a fost condamnat cu privire la instigare la ură rasială.

Acuzatul a aplicat mai multe lovituri cu cuţitul altor patru persoane care voiau să-l oprească, după care l-a atacat pe poliţist.

O înregistrare video în care era surprins în timp ce-l lovea pe agent în cap a circulat larg pe reţele de socializare, sporind emoţia.

Victima a murit la puţin timp după aceea, la spital.

Presa germană scrie că suspectul afgan a sosit în Germania la vârsta de 14 ani, împreună cu fratele său, însă fără părinţi.

Mai întâi li s-a refuzat azilul, dar ca minori neînsoţiţi au beneficiat de o amânare a expulzării, iar apoi de un titlu de sejur.

SERIE DE ATACURI

Atacul, care a avut loc cu puţin timp înaintea alegerilor europene, a şocat profund ţara, în care dezbaterea politică este tot mai polarizată.

De atunci, Germania a fost lovită de o serie de violenţe sângeroase implicând cetăţeni străini, care ai inflamat dezbaterea pe tema politicii azilului şi securităţii, devenite subiecte prioritare de campanie în vederea alegerilor legislative anticipate de la 23 februarie.

Prima economie europeană a primit peste un milion de refugiaţi – foarte mulţi sirieni şi afgani – în timpul crizei migraţiei din 2015-2016.

Însă ea dat în prezent în mod definitiv această pagină, asociată fostului cancelar Angela Merkel (2005-2021).

Guvernul de centru al cancelarului Olaf Scholz (SPD) a înăsprit neîncetat reglementările migraţiei şi securităţii, în continuare prea laxiste în opinia opoziţiei conservatoare, care face campanie în favoarea unei însăpriri şi mai puternice.

Această însăsprire a avut loc în urma presiunilor mai multor dosare sângeroase.

La Solingen (vest), o agresiune cu cuţitul imputată unui sirian în timpul unei sărbători comunale, vara trecută, s-a soldat cu trei morţi. Apoi, la sfârşitul lui decembrie, un atac cu maşina în târgul de Crăciun de la Magdeburg (est) s-a soldat cu şase morţi şi aproximativ 300 de răniţi.

La sfârşitul lui ianuarie, un afgan care suferea de tulburări psihiatrice a atacat un grup de copii într-un parc, la Aschaffenbourg (sud), şi a înjungiat mortal două persoane, inclusiv un copil în vârstă de doi ani.

Aceste atacuri au alimentat ascensiunea Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), ostil imigranţilor.

Crin Antonescu: Niciuna dintre deciziile mele nu a avut legătură cu serviciile

Iga Swiatek, la un pas de al patrulea trofeu la Doha după victoria cu Elena Rîbakina