Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României. Este Bombardier Challenger 650, iar datele zborului au fost ascunse

Avionul Bombardier Challenger 650 a decolat de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța și formează pe cerul României o elipsă către nordul țării, apoi către Ungaria și înapoi către punctul de plecare.

Conform Flight Radar 24, citat de Pro Tv, traseul a fost parcurs deja aproximativ cu aceeași traiectorie de zbor de mai multe ori în câteva ore. Nu este un zbor obișnuit, pentru că datele despre zbor, precum indicativul, structura sau țara care îl deține nu au fost făcute publice, așa cum se întâmplă de obicei în bazele de date care pot fi consultate online.

Bombardier Challenger 650, al producătorului canadian cu același nume, are o autonomie crescută de zbor și a fost adaptat într-un avion-spion, potrivit site-ului Robb Report. Mai exact, „cel mai sofisticat avion-spion” care este folosit de serviciile secrete americane pentru patrulări la granița Ucrainei. Este plin cu echipamente IT de ultimă generație, precum servere, routere și calculatoare, arată sursa citată.

Sunt doar două asemenea avioane-spion cunoscute în prezent și au fost botezate Artemis 1 și 2. Acestea zboară la altitudini mari, cu sarcina de a intercepta comunicațiile „sofisticate” ale națiunilor „ostile” de la distanțe sigure.

Pe 13 ianuarie, Bombardier Challenger 650 ARTEMIS al Armatei SUA (reg. N488CR – c/s BRIO68) a efectuat dimineață o misiune de supraveghere cu plecare din Constanța, România.

Aeronava a încheiat o misiune SIGINT în largul coastelor Libiei, acoperind întreaga zonă de la Tripoli la Al Beyda timp de aproximativ 4 ore. Aceasta este încă o dovadă a modului în care SUA monitorizează îndeaproape (și sunt preocupate de) situația din țara nord-africană.

Potrivit armatei, ARTEMIS (prescurtarea de la Airborne Reconnaissance and Targeting Multi-Mission Intelligence System) este primul avion ISR cu echipaj uman.

Programul ARTEMIS, o investiție comună între Armată și partenerii din industrie, a început în mai 2019 și a finalizat recent cerințele de inginerie a aeronavei și a sistemului de senzori, de calificare a navigabilității, de acreditare a asigurării informațiilor, de integrare și testare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Un fost ambasador și consilier prezidențial anunță că intră în cursa pentru Palatul Cotroceni

Capitala, blocată de un protest uriaș: Sindicaliştii din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională scot ‘armele’ în stradă împotriva Ordonanței trenuleț