Un bărbat condamnat la moarte pentru uciderea, în 2001, a unei tinere în statul Carolina de Sud din sud-estul SUA a fost executat vineri, fiind prima execuţie din acest an în SUA, relatează AFP.
Marion Bowman, în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la moarte în 2002 pentru uciderea lui Kandee Martin, o prietenă din liceu, în anul precedent. Victima în vârstă de 21 de ani a fost împuşcată mortal şi pusă în portbagajul maşinii sale, care a fost apoi incendiată.
Marion Bowman, în vârstă de 20 de ani la momentul incidentului, a recunoscut că i-a vândut droguri victimei, dar neagă implicarea în uciderea acesteia. „Îmi pare sincer rău pentru Kandee şi familia ei, dar nu am ucis-o eu”, a afirmat el într-o declaraţie publicată online de avocatul său. „Nu vreau să fiu executat sau întemniţat pe viaţă pentru o crimă pe care nu am comis-o”.
Marion Bowman a depus numeroase recursuri pentru a-şi amâna execuţia, inclusiv susţinând că avocatul care l-a apărat în timpul procesului „a avut un comportament rasist” faţă de el. Marion Bowman este negru, iar Kandee Martin era albă.
Marion Bowman a solicitat anularea execuţiei sale, programată a fi efectuată prin injecţie letală, din cauza greutăţii sale (180 kg) şi a complicaţiilor potenţiale pe care le-ar putea cauza aceasta. Avocaţii săi au susţinut că execuţia prin injecţie letală ar putea reprezenta o formă de „tortură”. Apelul său a fost respins de un judecător, care a declarat că condamnatul ar fi putut opta pentru scaunul electric sau plutonul de execuţie.
Marion Bowman a fost executat vineri într-o închisoare din Columbia, capitala statului Carolina de Sud. El a fost declarat mort de un medic la ora locală 18.26 (11.26 GMT), potrivit unui jurnalist de la un ziar local care a asistat la execuţie.
În 2024 au avut loc 25 de execuţii în Statele Unite. Trei dintre acestea au fost executate prin inhalare de azot, o metodă care a fost criticată, în timp ce restul de 22 au fost executate prin injecţie letală. Alte patru execuţii sunt programate în următoarele două săptămâni, două în Texas, una în Alabama şi una în Florida. Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 23 din cele 50 de state americane, în timp ce alte trei – California, Oregon şi Pennsylvania – au introdus moratorii. Trei state – Arizona, Ohio şi Tennessee – au suspendat execuţiile, dar şi-au anunţat recent intenţia de a le restabili.
Preşedintele Donald Trump este un susţinător al pedepsei capitale. În prima sa zi de revenire la Casa Albă, republicanul a cerut ca utilizarea acesteia să fie extinsă „pentru cele mai josnice crime”.