Incidentul s-a petrecut duminică, atunci când un aparţinător al unei familii maghiare din Cluj-Napoca a solicitat o ambulanţă pentru un bărbat în vârstă, care acuza o stare de rău. Aceasta a relatat că atunci când a purtat o conversaţie privată menită să îl liniştească pe bărbatul care avea nevoie de îngrijiri, medicul i-a cerut ca să o facă în limba română, nu în limba maghiară. Atunci când femeia i-a relatat mamei sale în vârstă de 78 de ani, care nu aude bine, despre starea celui bolnav, medicul de pe ambulanţă i-a solicitat, din nou pe un ton iritat, să folosească limba română.
„Am fost copleşită de un sentiment de vulnerabilitate, deoarece medicul curant care solicita folosirea limbii române, tocmai ce trata un om care era aproape în inconştienţă. Am fost supusă umilinţei şi discriminării lingvistice de către o persoană pe care noi am chemat-o în ajutor. Simt că a abuzat de această situaţie. Mă întreb cu câte alte persoane vârstnice a mai făcut la fel?” – potrivit Hirado.hu, citând persoana care s-a plâns de situaţia apărută.
Femeia a cerut ajutorul avocatului Botond Csoma, deputat UDMR de Cluj, care a transmis o scrisoare Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj. În aceasta, politicianul maghiar a subliniat: consideră comportamentul medicului de pe ambulanţă inacceptabil, atât din punct de vedere uman şi sociocultural, cât şi din punct de vedere juridic. Botond Csoma a solicitat ca prevenirea repetării unor astfel de cazuri să fie garantată „într-un oraş în care locuiesc mulţi pensionari vorbitori de limbă maghiară, precum şi alte minorităţi, cum ar fi şi romii, muncitorii din Pakistan sau India, dar şi refugiaţi de război ucraineni”.
Deputatul UDMR a calificat acest caz ca fiind vorba de un comportament grav, discriminatoriu şi inuman
Contactat de ziarul „Szabadság”, Horia Simu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, a promis realizarea rapidă a unei anchete, însă a menţionat, în acelaşi timp, că potrivit informaţiilor sale, reprezentantul serviciului de ambulanţă şi-a îndeplinit impecabil atribuţiile, însă a solicitat celor prezenţi să vorbească în limba română, astfel încât să poată avea acces la toate informaţiile – în interesul pacientului.
Deputatul UDMR a calificat, însă, acest caz ca fiind vorba de un comportament grav, discriminatoriu şi inuman, atât din punct de vedere moral, cât şi juridic, deoarece incidentul s-a produs în timpul unei convorbiri private, într-un apartament privat, din partea unui medic angajat al unei instituţii de sănătate susţinute din bani publici. Botond Csoma a promis că va ridica problema şi în parlament, întrucât consideră că este nevoie de acţiuni clare din partea autorităţilor competente.
Au existat cazuri similare, a amintit politicianul maghiar.
„Recent, un taximetrist le-a spus clienţilor săi, aflaţi pe bancheta din spate a maşinii, să nu vorbească în limba maghiară. În acest caz, persoana a fost trasă la răspundere şi amendată. Tot în urmă cu câţiva ani, la unitatea de primiri urgenţe a spitalului de copii de pe strada Moţilor din Cluj-Napoca, un medic curant i-a făcut observaţie unui copil, plângându-se că acesta nu vorbeşte bine limba română”, a mai amintit Botond Csoma.