Un fost ministru al Justiției de la PSD a răbufit în scandalul Șoșoacă-CCR: ‘Ce treabă are Ciolacu?’

„Suntem în campanie electorală şi fiecare este liber să spună ce prostii doreşte. Mi se pare jenant, din perspectiva unor partide, să acuzi PSD că ar fi în spatele deciziei.

Cui îi este frică de această decizie?

Faptul că Diana Şoşoacă nu mai este în cursa electorală, pe cine sperie?

Domnul Ciucă înţeleg că oricum este în turul doi. Doamna Lasconi, şi domnia sa este în turul doi. De ce le este frică, de ce ar fi PSD în spatele acestei decizii a Curţii? Nu mai respectăm statul de drept? Este decizia Curţii prevăzută de legea fundamentală şi de legea privind alegerea preşedintelui de a se pronunţa împotriva candidaturii, asta spune legea. Dacă vreţi să judecaţi de fiecare dată cine este în spatele deciziei, sunt judecători care ajung la Curte, sunt magistraţi care de-a lungul timpului nu i-a numit PSD-ul acum, i-a numit Parlamentul României printr-o procedură prevăzută de legea fundamentală şi de legea privind Curtea Constituţională”, a precizat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

El a fost întrebat cum poate fi interpretat, din punct de vedere juridic, faptul că o persoană a fost exclusă din cursa pentru Palatul Cotroceni pe persoană fizică şi nu pe procedură legală

Senatorul PSD a mai precizat că există în momentul de faţă, în legea fundamentală şi în legea privind alegerea preşedintelui României, texte care permit CCR să vegheze la respectarea procedurilor în materie, însă a menţionat că, din punctul său de vedere, nu ar trebui să fie asemenea atribuţii la Curtea Constituţională.

„Probabil, la momentul respectiv, în 1991-1992, de când datează Constituţia şi legea de organizare a Curţii Constituţionale, s-au gândit cei care au scris legea că, fiind funcţia supremă în stat, este firesc cumva să aibă şi CCR o asemenea atribuţie. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu ar trebui să fie asemenea atribuţii la Curtea Constituţională, trebuie să rămână strict cel mult cu procedura de validare ulterioară, după ce s-a pronunţat poporul. Dar deocamdată avem această procedură în vigoare”, a transmis Cazanciuc.

Cât priveşte posibilitatea ca decizia CCR privind eliminarea din cursa electorală a Dianei Şoşoacă să îl ajute pe Marcel Ciolacu, Cazanciuc a respins o astfel de ipoteză, afirmând că şeful PSD se poate lupta cu oricine în turul doi şi va învinge.

„Asta este o speculaţie, ce treabă are Marcel Ciolacu cu decizia CCR? (…). Eu nu ştiu ce calcule schimbă, Marcel Ciolacu se poate lupta cu oricine în turul doi, din perspectiva noastră, orice candidat va fi învins de Marcel Ciolacu. Nu contează pentru noi cine intră în turul doi”, a conchis Cazanciuc, întrebat pe această temă.

Context

Biroul Electoral Central a respins ca inadmisibilă, duminică seara, înregistrarea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României.

Sâmbătă seara, Curtea Constituţională a României a admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru preşedintele României din anul 2024.

Adoptarea salariului minim european intră în linie dreaptă. Proiectul, în dezbatere la Senat

SURSE Un judecător CCR refuză să semneze motivarea în cazul Dianei Șoșoacă: Decizia este în aer (Presă)