Informația vine după ce producătorul auto japonez, aflat în dificultate, a transmis în noiembrie că va reduce 9.000 de posturi, potrivit AFP, informează Mediafax.
Postul de televiziune NHK a declarat că mișcarea companiei va reduce forța de muncă totală a Nissan cu aproximativ 15%.
Compania a refuzat să comenteze raportul, care a fost anunțat și de cotidianul de afaceri Nikkei.
Nissan e prezentă și în România
Context extrem de dificil pentru piața auto
Toyota Motor Corp este cel mai mare producător auto mondial şi, de asemenea, cel mai mare perdant din industria auto în privinţa pierderilor estimate de pe urma războiului comercial declanşat de către preşedintele Donald Trump, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
Taxele vamale impuse maşinilor şi componentelor auto importate au forţat General Motors Co să-şi reducă estimările anuale de profit cu cinci miliarde de dolari, în timp ce Ford Motor a suspendat previziunile anuale din cauza incertitudinilor privind taxele vamale americane, care ar putea reduce profitul operaţional al companiei cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
În doar două luni, profitul Toyota a scăzut cu 1,2 miliarde de dolari. Deşi producătorul auto nipon nu a furnizat estimări pentru acest an, previziona un profit operaţional de 3.800 miliarde de yunai (26,1 miliarde de dolari) în anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2026, mult sub nivelul aşteptat de către analişti, de 4.700 miliarde de yuani.
Chiar dacă Toyota şi-a majorat producţia în SUA, încă depinde de importurile de componente auto cheie şi de unele modele, aproximativ 1,2 milioane de maşini pe an. Trump a criticat Toyota pentru că vinde în SUA „un milion de maşini fabricate în străinătate”.
„Când vine vorba despre taxele vamale, detaliile sunt încă incredibil de fluide. este dificil să luăm măsuri sau să estimăm impactul”, a afirmat săptămâna trecută directorul general al Toyota, Koji Sato.
Negociatorul japonez în materie de taxe, Ryosei Akazawa, a declarat în 30 aprilie că un producător auto nipon, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, pierde în prezent aproximativ un milion de dolari pe oră din cauza taxelor vamale, citând calculele făcute de către un director. Vineri, un reprezentant al Guvernului de la Tokyo a refuzat să ofere detalii, iar reprezentanţii Toyota nu au răspuns solicitărilor de a face comentarii.
Akazawa şi-a exprimat speranţa că, până în iunie, se va ajunge la un acord, viitoarea rundă de negocieri fiind programată la finalul lunii.
Din 3 aprilie, majoritatea vehiculelor importate în SUA sunt supuse unei taxe vamale de 25%, iar din 3 mai aceleaşi taxe sunt în vigoare pentru majoritatea componentelor auto.
Deficitul SUA pe relaţia cu Japonia s-a situat, anul trecut, la 68,5 miliarde de dolari.
„Este dificil pentru Japonia să obţină reducerea taxelor vamale americane. În acelaşi timp, industria auto este prea importantă pentru Japonia pentru a accepta pur şi simplu ceea ce doreşte SUA”, a apreciat Hiroshi Namioka, analist la compania de gestionare a activelor, T&D Asset Management Co.
Nissan Motor Co a oprit în SUA noile comenzi SUV-urile produse în Mexic, în timp ce Honda Motor a mutat o parte din producţia din Japonia în SUA, iar Mazda a oprit exporturile către Canada a unui model produs în Alabama, SUA.
„Ne vom menţine operaţiunile curente, în timp ce continuăm să ne concentrăm pe reducerea costurilor, urmărind cu atenţie evoluţiile din SUA, inclusiv taxele vamale”, se arată într-un comunicat al Toyota.
Anul trecut, Toyota a vândut pe plan mondial 10,8 milioane de vehicule, dintre care mai puţin de un sfert în SUA.